GOST U NU2:

Domazet Lošo do '91. bio u JNA jer je čekao da mu se izradi zubna proteza

10.05.2015 u 17:06

Bionic
Reading

Admiral u mirovini Davor Domazet Lošo gostujući u emisiji Nedjeljom u dva rekao je kako bi se Oluja trebala slaviti pod geslom - Oluja - čin dobra

Inzistirao je na definiciji mimohoda - to je vojna kazališna predstava na otvorenom. 'Ona može biti prikazana dogodine na Dan Oružanih snaga. Nedvojbeno je da se obljetnica Oluje mora slaviti u Kninu, ondje gdje je sve počelo i gdje je završilo', rekao je u emisiji Nedjeljom u dva.

Ponovio je kako je za njega Oluja bila čin dobra. 'Ostavili smo četiri puta otvorena za siguran izlazak onih koji su željeli otići. Jedan od važnijih ciljeva naših planova je bio kako sačuvati srpske živote. Hrvatska vojska je jedina u povijesti ratovanja koja je spriječila genocid', naglasio je.

Na pitanje o Medačkom džepu, Domazet je rekao kako je, usprkos pojedinačnim zločinima koji su se dogodili, Hrvatska vodila najčistiji rat. Medije je okrivio za prikazivanje akcija iz Domovinskog rata kao zločinačkih.

U emisiji je govorio i o svojem životu, od školovanja u jugoslavenskim ratnim školama do sudjelovanja u Domovinskom ratu. Priznao je da je bio u Savezu komunista jer u suprotnom nikada ne bi mogao postati zapovjednikom razarača.

Na pitanje zašto je relativno kasno prešao na hrvatsku stranu, Domazet je odgovorio da je čekao da mu se u Beogradu napravi zubna proteza.

U emisiji progovorio je i o svojoj novoj knjizi 'Admiralovi zapisi' u kojoj tvrdi da Josip Broz Tito nije bio Hrvat iz Zagorja nego podmetnuti ruski agent koji je rođen u izvanbračnoj vezi jednog bečkog bogataša i njegove sluškinje Hrvatice. Tu tezu iznio je i danas, kazavši kako je Tito imao torbicu od zmijske kože od koje se nije odvajao. Što se nalazi u torbici Domazet nije htio otkriti, poručivši da sve piše u njegovoj knjizi.

U knjizi voditelja Nedjeljom u dva Aleksandra Stankovića spominje u kontekstu medijskog vučjeg čopora, pa je voditelj emisije admirala upitao što to znači.

'Vučji čopor je obitelj. Pozove se pet istomišljenika i jednog se stavi na stup. Vi ćete bolje raditi svoj posao ako ne budete jednostrani. Vi ste danas vojnik, jer informacijski rat neprestano traje', rekao je Domazet, na što mu je Stanković dobacio: 'Na zapovijed admirale'.

Među ostalim, govorio je i o 'slučaju Špegelj'. Domazet je rekao kako nije postojao nikakav 'plan Špegelj'.

'Pisao sam o tome u nekoliko svojih knjiga. Vojnom vrhu Jugoslavije trebao je legalitet za napad vojske na vojarne u Hrvatskoj. Špegelju je postavljena zamka', istaknuo je Domazet.

Govorio je i o situaciji kada je 1991. nakon napada na Banske dvore pao u nemilost predsjednika dr. Franje Tuđmana. Domazet je bio optužen da je znao da će se taj napad dogoditi. Rekao je kako je njegova diskreditacija bio plan složen u Beogradu. 'Kada nisu uspjeli u 14 dana okupirati Hrvatsku, trebalo je prijeći na otvorenu agresiju. Međutim u to vrijeme Tuđman pobjeđuje na diplomatskom području. U vojnom vrhu je došlo do prijepora. I tog 7. svibnja je bio sastanak vojnog vrha u Beogradu za koji su pripremili šampanjac jer su očekivali da će Tuđman biti ubijen. Kad im to nije uspjelo, morali su se usredotočiti na nešto drugo, a to sam bio ja. Za njih sam bio preopasan jer sam puno toga znao. A i u HDZ-u je bilo onih koji su priželjkivali moju diskreditaciju', rekao je Domazet. Nakon godine dana nemilosti, Tuđman ga angažira kao jednu od vodećih osoba u akcijama Oluja i Bljesak.