NESTAŠICA PLINA

Bude li oštra zima u Hrvatskoj ćemo se smrzavati

04.10.2009 u 18:58

Bionic
Reading

Ukoliko zima bude neuobičajeno oštra, Hrvatska neće moći pokriti svoje potrebe za plinom, kaže se u preeliminarnoj godišnjoj prognozi udruženja plinskih operatera 'Gas Transmission Europe' (GTE).

Hrvatska je jedina od 29 europskih zemalja obuhaćenih prognozom GTE-a koja ima takav problem. Hrvatska potražnja za plinom, u slučaju iznimno oštre zime, iznosila bi 126 posto od ukupnih domaćih plinskih kapaciteta, a ako hladnoća bude na uobičajenoj razini, potražnja će iznositi 87 posto, piše Novi list

Zanimljivo, ne samo da članice EU neće imati problema poput Hrvatske, već, pokazuje prognoza GTE-a, problema s plinom, osim Hrvatske, ne bi trebali imati ni zemlje bivše Jugoslavije – Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija, koje je obuhvatilo istraživanje.

»To je točno, to i vrapci na grani znaju«, rekao je za Miljenko Šunić, predsjendik Hrvatske stručne udurge za plin.

'Ako zimske temperature budu od -2 do -4, Hrvatska će imati dovoljno plina, zato jer je u međuvremenu, od prošle godine, povećala proizvodnju, a povećan je i skladišni prostor. Ne treba, naravno, zanemariti ni vjerojatno manju potrošnju, zbog recesije. Međutim, ako nekoliko dana, ili tjedana, temperature budu oko minus 10, Hrvatska će teško zadovoljiti potrebe svog satnvoništva i gospodarstva', kazao je Šunjić

On pritom podsjeća i da je njegova udruga još za siječanjske plinske krize upozoravala Vladu da s Talijanima treba dogovoriti otkup njihovog dijela proizvodnje u sjevernom Jadranu, zakupiti slobodne kapacitete preko Slovenije, te dogovoriti dodatni plin sa E-onom i Gaz de Franceom.

'Međutim, zasad ništa nije učinjeno, Vlada očito računa na toplu zimu', veli predsjednik hrvatske stručne udruge za plin.