ZAKON O UGOSTITELJSTVU

Kajin kumi Istrijane: Prestanite financirati narko turizam

08.05.2015 u 14:06

Bionic
Reading

Zastupnički klubovi jednodušno su u petak podržali prijedlog zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a najviše pozornosti izazvala je odredba kojom se predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave daju veće ovlasti te na svom području mogu omogućiti duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Povela se žestoka rasprava u kojoj je nezavisni zastupnik Damir Kajin optužio na problem dilanja droge u turističkim mjestima

'Dosadašnja odredba koja je limitirala radno vrijeme ovisno o vrsti ugostiteljskog objekta bila je ograničavajuća za razvoj turizma', ustvrdila je HDZ-ova Branka Juričev Martinčev

S njom je suglasan i HDSSB-ov Boro Grubišić. 'Mislim da je dobro da predstavničko tijelo odlučuje o radu ugostiteljskih objekata jer dobro poznaje mjesto, naseljenost ali i opasnost od buke', rekao je.

Juričev Martinčev osvrnula se i na odredbe po kojima gradsko, odnosno općinsko vijeće može odlučiti da pojedini objekt radi cijelu noć iako nema sve uvjete potrebne za rad noću.

'Nakon već utvrđenih minimalnih uvjeta i ishodovanog rješenja za rad za primjerice caffe bar lokalno predstavničko tijelo izjednačit će ga s onim objektom koji ima rješenje za disko bar. Time stvaramo nelojalnu konkurenciju svima onima koji su za rad noću trebali dodatno investirati', upozorila je.

Zamjenik ministra turizma Daglas Koraca kazao je, među ostalim, kako se predloženim zakonom pravnim osobama i obrtnicima omogućava pružanje usluga smještaja u objektima stambene namjene bez potrebe prenamjene u poslovni prostor.

Omogućava se pripremanje i usluživanje napitaka i pića u kojoj organiziraju udruge umirovljenika za svoje članove u klupskim prostorijama, a omogućava se i dobrovoljnim vatrogasnim društvima pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka u svojim prostorima do najviše četiri puta u jednoj kalendarskoj godini.

Osniva se središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu koji će biti javan i koji će obuhvatiti sve ugostitelje i sve pružatelje ugostiteljskih usluga.

SDP-ova Tonka Ivčević uvjerena je kako će sve to doprinjeti većoj zaradi i zadovoljnijem gostu, no Reformistica Vesna Sabolović upozorava kako bi se trebalo voditi računa i o pravima sezonskih radnika kao i onih u stalnom radnom odnosu, s obzirom da im se, podsjeća, nerijetko prekovremeni rad ne prikazuje.

Pohvalivši odredbu prema kojoj privatni iznajmljivači koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju mogu ishoditi privremeno rješenje i bez uvjeta dokazivanja da su vlasnici zemljišta na kojem je objekt izgrađen Juričev Martinčev je upozorila i na potrebu donošenja Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

'Za razvoj ugostiteljstva i turizma na otocima i priobalju najviše bi značilo kada bi Ministarstvo turizma zatražilo da se što hitnije donese taj dugo očekivani zakon koji bi trebao riješiti brojne dileme te omogućiti legalni rad objekata na pomorskom dobru jer su to najatraktivniji prostori koji su upravo najzanimljiviji za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti', kazala je.

S njom se složio i njezin stranački kolega Branko Bačić koji je podsjetio kako je aktualna vlada najavila u prvoj godini svog mandata donošenje novog zakona kojima bi pospješila koncesioniranje pomorskog dobra, a na taj način brojne ugostiteljske objekte diljem Jadrana stavila u funkciju.

Nezavisni Damir Kajin prozvao je istarske gradove jer, kako tvrdi, financiraju narko-festivale.'Tu vrst turizma istjerali su svi ali mi ovdje na Jadranu, pogotovo u Istri toj vrsti turizma se podajemo. I zato moji Istrijani nemojte se čuditi što u Istri imamo i prve laboratorije za sintetičku drogu. Nemojte se također čuditi da drogu dila i policija, ljudi u Lučkoj kapetaniji, komunalni redari i drugi', poručio je Kajin.

Boris Blažeković (HNS) upozorio je na 'bolnu točku' turizma, a to je obrazovanje ugostiteljskih djelatnika.

'Naše škole moraju pratiti trendove te bi se u tom smislu trebala angažirati ministrstvo turizma kao i Ministarstvo obrazovanja', rekao je Blažeković.