Hrvatska CJEPLJENI MESIĆ

'Kod nas kriminalci uglavnom prolaze dobro'

'Kod nas događa da oni koji otkriju kriminal snose posljedice a oni koji su učinili kriminal, uglavnom prolaze dobro', kazao je predsjednik Mesić na sajmu tartufa u Livadama upitan da prokomentira slučaj dr. Srećka Sladoljeva, člana Nadzornog odbora Imunološkog zavoda koji je dobio otkaz nakon što je preko medija naveo da postoje neregularnosti u nabavi cjepiva za gripu

'To je moglo biti u vrijeme kada Hrvatska nije bila pravna država. Danas je Hrvatska pravna država i smatram da ako je gospodin Sladoljev bio u pravu, to će se zasigurno utvrditi", rekao je Mesić dodavši kako nitko ne smije snositi štete ako otkrije kriminal.

Potraga za dnevnicima

Mesić je rekao kako očekuje iskorak kad je riječ o nalaženju topničkih dnevnika koje od Hrvatske traži haški tribuinal. To nije ranije učinjeno jer su vjerojatno postojale neke barijere. 'Treba pronaći dnevnike koji postoje u toj silnoj arhivi u Ministarstvu obrane,' kazao je Mesić i dodao da za one dnevnike za koje se utvrdi da ih nema ili da su uništeni, treba utvrditi tko ih je uništio i procesuirati ljude.

Svakom lojalnom građaninu ove zemlje, drži Mesić, mora biti interes da se kriminal otkrije, pogotovo kriminal širih razmjera.

Nekoliko europskih zemalja ima rezerve prema otvaranju poglavlja 23. o pravosuđu i ljudskim pravima u pristupnim pregovorima Hrvatske i Europske unije zbog hrvatske suradnje s Haaškim sudom.

Odgovarajući na pitanje novinara što za Hrvatsku znači činjenica da je na referendumu u Irskoj prihvaćen Lisabonski ugovor, hrvatski je predsjednik kazao kako to znači da su Hrvatskoj sada otvorena vrata za ulazak u Europsku uniju te kako sada treba samo ispregovarati ona poglavlja koja još nismo.

Komentirajući ulazak financijske policije u sva hrvatska brodogradilišpta osim u Uljanik, predsjednik Mesić je rekao kako je iznenađen što financijska policija i državna revizija nisu davno prije utvrdili o čemu se radi.

"Želim samo konstatirati, nikoga ne optužujem, ali je činjenica da su osim Uljanika sva brodogradilišta u gubitku, dok su svi njihovi kooperanti u dobiti. Zanima me o čemu se to radi, to treba utvrditi ili revizija ili policija," zaključio je Mesić.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još