NOVOST

Mrsić uvodi europske profesionalne kartice!

07.05.2015 u 12:47

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u prvom čitanju raspravlja o prijedlogu Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, a koji propisuje minimalne uvjete osposobljavanja za obavljanje profesija doktora medicine, doktora dentalne medicine, medicinskih sestara odgovornih za djelatnost opće njege, primalja, magistara farmacije, doktora veterinarske medicine i arhitekata

Riječ je o zanimanjima za koja, sukladno direktivi Europske unije, vrijedi načelo automatskog priznavanja kvalifikacija. Najveća je novina zakona uvođenje Europske profesionalne kartice, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, javlja HRT

Za koje će se profesije uvesti europska profesionalna kartica, odlučuje Europska komisija, a zasad je ta kartica predviđena za pet profesija, za medicinske sestre, magistre farmacije, fizioterapeute, planinske vodiče, agente posredovanja u prometu nekretnina.

Sustav izdavanja europske profesionalne kartice trebao bi početi funkcionirati 18. siječnja 2016., a za ovih pet profesija probno bi razdoblje bilo do 18. siječnja 2018., dakle dvije godine. Ako se utvrdi da sustav izdavanja europske profesionalne kartice dobro funkcionira te da potiče mobilnost stručnjaka po državama članicama, naknadno bi se uvele kartice za još dvije profesije, i to za doktore medicine i inženjere, rekao je Mrsić.

U Saboru je aktivan bio i Klub HNS-a koji je oštro osudio izjave Ruže Tomašić kojima je europarlamentarka reagirala na izjavu srbijanskog ministra Aleksandra Vulina da bi Hrvatska, kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina, prvo trebala počistiti svoje dvorište. Odgovor Ruže Tomašić HNS je ocijenio ispadom. Za desetak dana najavljuju nestranačku kampanju protiv mržnje i netolerantnosti.

U Hrvatskoj se, nažalost, sustavno neko vrijeme širi retorika nesnošljivosti, mržnje i isključivosti. Tu treba biti vrlo jasan, HDZ i njegovi sateliti to rade i služe se tom metodom kao metodom povratka na vlast. Od U ime obitelji', koji su na najprljaviji način iskoristili jednu društvenu skupinu da se afirmiraju kao politički subjekt, preko prosvjednika u Savskoj koji stalno govore o nekakvim Jugoslavenima te neprijateljima Hrvatske koje treba eliminirati, uništiti, do Ruže Tomašić o jamama i drugim biserima, rekao je HNS-ovac Igor Kolman.