REZANJE, REZANJE I REZANJE

Ekonomski mag HDZ-ove koalicije napokon otkrio što će napraviti ako dođu na vlast

06.05.2015 u 20:37

Bionic
Reading

Ekonomski strateg HDZ-ove koalicije, HSLS-ovac Josip Budimir po prvi je put otkrio je koje bi konkretne mjere poduzela vlada HDZ-ove koalicije u slučaju pobjede na izborima. Iako nije bio previše konkretan, dao je neke smjernice iz gospodarskog programa HDZ-a kojeg ta stranka skriva od javnosti 'kao zmija noge'

Na pitanje koji bi bili prvi potezi u smanjivanju državne potrošnje ako HDZ-ova koalicija pobijedi na izborima, kaže: Bilo koja Vlada koja dođe na vlast neće imati izbora, u ovom slučaju bi se poduzele strukturne reforme, smanjili troškovi u zdravstvenom sustavu, mirovinskom sustavu.

Što to konkretno znači rezanje usluga ili plaća? 'Prije svega bi se povećala bi se efikasnost zdravstvenog sustava i smanjilo rasipanje novca. A ako to ne bi bilo dostatno, onda bi se vjerojatno i dio prava koja su široko emitirana morala racionalizirati', kazao je Budimir za Dnevnik Nove TV


Pojasnio je i što bi HDZ napravio s mirovinskim sustavom. 'Trebalo bi napraviti podjelu da se iz mirovinskog sustava isplaćuju zarađene mirovine, a one koje nisu zarađene, da se prebace u sustav socijalne skrbi. I oni koji potrebuju zaštitu socijalne države, da tamo participiraju. Oni koji imaju vrijednu imovinu, koji više ne bi tamo spadali po normalnim kriterijima, ne bi više mogli dobivati novce iz tog sustava', pojasnio je.

Jedan od prvih poteza bio bi i porez na nekretnine. Povećanje drugih poreznih nameta ne planiraju. 'Mi nemamo problem s tim da imamo premale poreze, već imamo preveliku potrošnju', dodaje.

Budimir kaže i da bi rezali broj zaposlenih koji plaću dobivaju iz državnog proračuna. 'Postoji prostor da se smanji broj ljudi. Onaj posao koji može obavljati jedan čovjek sasvim sigurno ga neće više raditi dva. Mi procjenjujemo da se tu sasvim sigurno na godišnjoj razini može uštedjeti do 10 posto, do dvije milijarde kuna', zaključuje.

Više pročitajte ovdje