EUROPSKI PUT

Ostojić odgovorio srpskom ministru Vulinu

06.05.2015 u 18:26

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ponovio je u srijedu kako od Srbije očekuje da se suoči s počiniteljima ratnih zločina i ispuni visoke standarde za ulazak u Europsku uniju (EU) kao što ih je ispunila i Hrvatska

Na novinarsko pitanje kako komentira ljutitu reakciju srbijanskog ministra rada, zapošljavanja i socijalne skrbi Aleksandra Vulina na njegovu izjavu da omogućavanjem suđenja ubojicama hrvatskih policajaca u Borovu Selu Srbija može dokazati svoj europski put, ministar Ostojić je rekao kako se svatko može ljutiti na tu izjavu, ali treba odgovoriti jezikom činjenica.

'Pozvao sam srpske vlasti da pokažu da su spremne ispuniti europske standarde, a to podrazumijeva suočiti se da se osobe koje su počinile zločin moraju suočiti s pravdom. U tom dijelu to od njih očekujem. Ja pri svojoj izjavi ostajem. Može se ljutiti tko hoće koliko god hoće, ali što se toga tiče, ta stvar će morati biti odrađena', rekao je ministar Ostojić komentirajući reakciju srbijanskog ministra Vulina na njegovu izjavu u Borovu Selu.

Srbijanski ministar Vulin, reagirajući na Ostojićevu izjavu, rekao je da se u Srbiji 'ratni zločini dokazano procesuiraju'.


'Predstavnici zemlje koja slavi dan kad je protjerala 250.000 svojih državljana srpske nacionalnosti trebaju znati da ne treba kritizirati zemlju u kojoj se ratni zločini dokazano procesuiraju bez obzira na nacionalnost', rekao je srbijanski ministar Vulin reagirajući na izjavu hrvatskog ministra Ostojića.

'Prije nego što spomenu Srbiju, hrvatski dužnosnici trebaju pogledati u svoje dvorište i vidjet će da imaju puno razloga baviti se sobom i svojom sudskom praksom, a Srbiju neka ostave na miru', poručio je Vulin prije nekoliko dana.

Hrvatski ministar Ostojić istaknuo je u Splitu, gdje je bio na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća, kako se Hrvatska kao članica Europske unije drži visokih standarda.

'Mi smo zemlja članica EU i držimo se visokih standarda. Deset godina smo morali proći da bismo bili zemlja koja je primljena. Prema tome, tko ima namjeru ići europskim putem, mora to isto raditi', poručio je Ostojić komentirajući reakciju srbijanskog ministra Vulina.