MIROVINE SVIMA, A NE SAMO NJIMA

Branitelji pristaju na rezanje samo ako se reže svima

04.10.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Rasprava o štednji u državnom proračunu posljednjih se dana svela samo na povlaštene mirovine na koje godišnje ode gotovo 20 posto novca potrebnog za isplatu penzija. Proračun će u 2010. godini izgledati otprilike isto kao i ovogodišnji, a u zakonom zajamčena prava neće se dirati, pa je to bio i razlog zbog kojeg se govorilo da bi uštede trebale započeti baš s povlaštenim mirovinama

Savjetovali su to Vladi i članovi Ekonomskog vijeća, a o tome stidljvo i neslužbeno govore i pojedini članovi Vlade. Prema proračunskim projekcijama za sljedeću godinu, štednje neće biti, piše Novi list

Trošak mirovina u 2010. godini bit će 34,7 milijardi kuna ili za 600 milijuna kuna veći nego ove godine i jasno je da Vlada u taj plan nije ugradila smanjenje povlaštenih mirovina, a po svemu sudeći trenutak u kojem je mogla ishoditi pristanak skupina koje primaju povlaštene mirovine i time osigurati kakvu-takvu uštedu u proračunu nepovratno je prošao.

60 milijuna kuna

Vladi ostaje tek rasprava o rezanju saborskih mirovina, onih na kojegrađani najprije i pomisle kad se govori o povlaštenim mirovinama. No,takvu mirovinu prema podacima HZMO-a uživa samo 479 građana i zanjihovu isplatu država mjesečno izdvaja oko pet milijuna kuna, odnosnooko 60 milijuna kuna godišnje, pa bi bilo kakvo smanjenje tih troškovaimalo imalo veći učinak kao poruka da povlastice polako nestaju. Trošakmirovina u 2010. bit će 34,7 milijardi kuna ili za 600 milijuna većinego ove godine i jasno je da u taj plan nije ugrađeno smanjenjepovlaštenih mirovina.Vlada je propustila trenutak ukojem je mogla razgovarati o smanjenju braniteljskih mirovina koje su uprosjeku za 63 posto veće od 'običnih' mirovina.

Institut za javne financije Vladu je nedavno upozorio da mora 'preispitati visinu povlaštenih mirovina, posebice za tri kategorije, saborske zastupnike, članove HAZU-a i hrvatske branitelje'.

Među desetak skupina koje dobivaju mirovinu po posebnim uvjetima najveći je trošak braniteljskih mirovina, u ovoj godini gotovo pet milijardi kuna, a prosječno najveće mirovine imaju bivši saborski zastupnici i akademici.

Braniteljske udruge Vladi su krajem srpnja dale potporu za rezanje troškova i tada su predstavnici branitelja poručili da su spremni 'ponovo spašavati Hrvatsku', ovaj put od ekonomske krize. Govorilo se o mogućnosti da se njihove mirovine, ovisno o iznosu, smanje i do deset posto.

Međutim, danas je situacija nešto drukčija, pa predstavnici braniteljskih udruga ističu da novih razgovora o smanjenju mirovina nije bilo te da se o tome može razgovarati samo ako će biti kresanja svih mirovina.

– Nakon rebalansa proračuna nismo razgovarali o mogućnosti smanjenja braniteljskih mirovina, ali ako nas ponovo pozovu, mi smo spremni razgovarati. Kad je proračun bio u krizi govorilo se o smanjenju od deset posto i mi smo rekli da smo spremni pomoći Hrvatskoj u krizi kako smo bili spremni braniti je u ratu, kaže šef HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić

On napominje da krizni porez od dva i četiri posto plaćaju i branitelji na svoje mirovine, da su javne financije stabilizirane, pa vjeruje da nema potrebe razgovarati o dodatnom smanjenju mirovina.

Slično govori i Đuro Dečak, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, koji je još početkom srpnja govorio da ne očekuje da branitelji u teškim, kriznim vremenima imaju povlašteni status i da budu pozitivno diskriminirani, pa će prihvatiti odluku o smanjenju mirovina ako je Vlada donese. Danas i Dečak vjeruje da razloga za smanjenje braniteljskih mirovina nema.

– Nitko nam nije najavio mogućnost smanjenja braniteljskih mirovina i sumnjam da će se nešto takvo dogoditi. No, ako se dogodi smanjenje svih mirovina, ako to bude nužnost za proračun, onda neka se smanje i braniteljske mirovine, kaže Dečak

Vlada je tako, čini se, propustila trenutak u kojem je mogla razgovarati i možda dobiti pristanak za smanjenje braniteljskih mirovina koje su u prosjeku za 63 posto veće od 'običnih' mirovina.

Ipak, neki naši sugovornici bliski Banskim dvorima ističu da bi se takav razgovor mogao otvoriti kod izrade novog Zakona o braniteljima kojim se želi ograničiti rast broja branitelja invalida, a time i onih koji dobivaju priliku za odlazak u mirovinu pod posebnim uvjetima.

Ističu i to da će u studenom ili prosincu zbog povećanja nezaposlenosti doći i do smanjenja proračunskih prihoda od doprinosa, što bi ponovno moglo otvoriti i pitanje troškova isplate mirovina, posebice onih povlaštenih.