PRONAĐENE KOD KARLOVCA

Sumnjive bačve zbrinute u Vojniću

06.05.2015 u 10:14

Bionic
Reading

Pronađene bačve sumnjivog sadržaja, koje su ovoga tjedna pronađene na karlovačkom području, zbrinute su tijekom utorka i srijede u ovlaštenoj tvrtki CIAK u Vojniću, a među njima su uz ranije pronađenih 45 bačava i dvije pronađene u Grdunu kod Ozlja u utorak rano ujutro, izvijestio je karlovački Centar 112

Vatrogasci iz karlovačke Javne vatrogasne postrojbe su iz prirode u mjestima Zagradci-Rešetari, Donje Zastinje, Vukmanićki Cerovac, Zagradci-Dugoreščina, Grdun, Vodostaj, Luka Pokupska, Prkos Lasinjski izvukli dvjestolitarske bačve, obavili čišćenje tla, te potom bačve i skinuto tlo prevezli u Vojnić.

Stipo Marić, CIAK-ov direktor sektora ekoloških poslova, rekao je Hini da će se tijekom srijede nastaviti jučer započeto vaganje i otvaranje svih bačvi radi uzimanja uzoraka i provođenja tzv. klasifikacije opasnog otpada 's određivanjem ključnog broja'. Bačve se nakon uzorkovanja opet zatvaraju i spremaju u CIAK-u, na siguran način u zatvorenom prostoru do konačnog zbrinjavanja.

Na pitanje kako će se i gdje obaviti konačno zbrinjavanje, Marić je rekao da način zbrinjavanja ovisi o vrsti kemikalije, a ako se radi o bojama i otapalima, kako se sada čini, tada slijedi izvoz i spaljivanje u specijaliziranim spalionicama.

Skladištenje bačava u ovlaštenoj tvrtki i provođenje policijskog očevida zatražilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a policija traga za osobama koje su odlaganjem opasnog otpada u okoliš ugrozile sigurnost života ljudi, životinja i biljaka te čistoću zraka, vode i tla.

Po Zakonu o zaštiti okoliša, jedinice lokalne samouprave su o svom trošku dužne ukloniti opasan otpad dok se ne pronađe počinitelj, a karlovački gradonačelnik Damir Jelić rekao je da će ukupan trošak za Karlovac, Ozalj, Dugu Resu i Lasinju koštati oko 200.000 kuna.

Istaknuo je kako ne dvoji da će se počinitelj pronaći, te da će se od njega nadoknaditi šteta, a založio se da se zbog 'ovakvog iracionalnog ponašanja zbog uštede na zakonitom zbrinjavanju otpada počinitelj žestoko kazni'.