TRAŽI SE NASLJEDNIK MIG-A

Česi pomažu MORH-u usporediti Gripen i F-16

05.05.2015 u 15:40

Bionic
Reading

Hrvatske oružane snage zatražile su pomoć čeških kolega pri odabiru novog tipa borbenog aviona koji će naslijediti MIG-21, piše Defender.hr

Naime uskoro će u Češku otputovati tim OSRH koji će na uvid dobiti stručnu studiju u kojoj je 250 parametara na temelju kojih su uspoređivani Gripen i F-16. Na osnovi ove studije Češka je odabrala švedski borbeni avion Gripen C/D još 2002, a potom je produljila najam aviona sve do ožujka 2027.

Ova suradnja je samo jedan od pokazatelja da RH ovaj put misli ozbiljno kada je u pitanju budućnost borbenog zrakoplovstva, smatraju u Defenderu.

Bez obzira na sve, a gledajući prije svega nepovoljnu financijsku situaciju, sadašnji stav vojnog i državnog vrha je zapravo minimum očuvanja sposobnosti borbenog zrakoplovstva, odnosno šest borbenih aviona. Ako bi se i krenulo s minimumom od šest aviona, u nekoj doglednoj budućnosti, s poboljšanjem novčane situacije te dolaskom mladih pilota, moglo bi se nabaviti i ostatak aviona do punog broja za eskadrilu. Ali o tom-potom.

Jedina varijanta po kojoj bismo u uvjetima današnjeg proračuna umjesto šest borbenih aviona mogli nabaviti eskadrilu od 12 borbenih aviona je ona koju bi mogao ponuditi izraelski IAI. Naime njihova će ponuda za borbeni avion KFIR sigurno biti najpovoljnija i kretat će se oko 300 milijuna američkih dolara za 12 KFIR-ova. No to neće biti dovoljno za IAI. Ako ozbiljno misli, morat će gledati šire u smislu ulaganja, ponude bespilotnih letjelica i slično.