STIŽU IZMJENE ZAKONA

Ako se zabrane ćirilične ploče u Vukovaru, Vlada će raspustiti Gradsko vijeće

05.05.2015 u 12:17

Bionic
Reading

'Ispoštovat ćemo odluku Ustavnog suda i spriječiti postavljanje dvojezičnih ploča jer one nisu nikada bile niti će biti u gradu Vukovaru', tim je riječima predsjednik vukovarskog Gradskog vijeća Igor Gavrić potvrdio da se u Vukovaru uskoro namjerava onemogućiti uvođenje ćirilice. No do toga ipak neće doći ako se pita Vladu koja, neslužbeno doznaje tportal, izmjenama zakona namjerava spriječiti takav razvoj situacije

Gavrić je u izjavi za Novi list objasnio kako Gradsko vijeće u Vukovaru u lipnju namjerava usvojiti izmjene Statuta kojima će onemogućiti uvođenje ćirilice.

'Mi ćemo Statutom priznati prava pripadnicima srpske nacionalne manjine, ali ne i dvojezičnost, jer ona ne bi bila u skladu s člankom 8. Ustavnog zakona. O tome se govori u odluci Ustavnog suda koja nam je jasno pravo uporište za sprečavanje ploča s ćirilicom', kazao je za Novi list Gavrić.

Podsjetimo, Ustavni je sud prilikom odbijanja referendumske inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara obvezao vukovarsko Gradsko vijeće da u godinu dana Statutom odredi koji su to dijelovi naselja, grada, pojedinih ulica Vukovara u kojima je moguća upotreba pisma i jezika manjine, uvažavajući potrebe nacionalne manjine, ali istovremeno uvažavajući i činjenicu stradanja hrvatskog naroda na tom području 1991. godine.

U Gradskom vijeću, u kojem većinu ima HDZ, očito su se odlučili jednostavno onemogućiti dvojezične ploče u cijelom gradu, međutim u tome bi ih trebale spriječiti izmjene zakona koje priprema Vlada.

Naime u istom rješenju od kolovoza prošle godine Ustavni sud naložio je Vladi da u roku od godine dana uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

U Vladi su zamislili da u slučaju neposluha jedino moguće rješenje bude raspuštanje predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave. Međutim, za izglasavanje takve ideje u Saboru bit će potrebna dvotrećinska većina, a teško je vjerovati da će podršku HDZ-a dobiti.

Stoga su se u Vladi, neslužbeno je potvrđeno tportalu, odlučili na izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojima će se omogućiti raspuštanje predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave ako ono ne bude poštovalo prava nacionalnih manjina.

U Vladi smatraju da će na taj način spriječiti opstrukciju rješenja Ustavnog suda, odnosno na drugi način urediti problem u slučaju neposluha lokalne samouprave.

S obzirom na to da vladajućima za donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi treba samo obična većina glasova u Saboru, gotovo je sigurno da bi, u slučaju nepostavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, odnosno nepoštovanju prava nacionalnih manjina, vijećnici vukovarskog Gradskog vijeća mogli biti raspušteni.