JAKOVINA BI SVE OBJAVIO

Ne staju reakcije na skidanje imovinskih kartica

04.05.2015 u 17:41

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je u ponedjeljak kako ne vidi problem u objavi imovinskih kartica dužnosnika, jer smatra da je to njihova obveza prema biračima i hrvatskoj javnosti. Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko kazao je pak 'da agencije moraju sjesti i o sukobu interesa pronaći rješenje koje neće zbunjivati hrvatske građane ni dužnosnike'

'Mislim da trebamo biti transparentni i u tom dijelu ne vidim problem da se vidi sastav imovinskih kartica dužnosnika. To je naša obveza prema biračima, prema hrvatskoj javnosti', kazao je Jakovina upitan kako komentira zabranu objavljivanja imovinskih kartica.

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak su najavili da će maknuti imovinske kartice sa svojih internetskih stranica, te da će protiv rješenja Agencije za zaštitu osobnih podataka pokrenuti upravni spor kojim će tražiti da se poništi rješenje kojim im je zabranila objavu pojedinih podataka iz izvješća o imovinskom stanju dužnosnika.


Jakovina je, odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja Izvješća Hrvatske poljoprivredne agencije, kazao i kako su njegove kartice objavljivane i kada je bio lokalni dužnosnik i kada je postao ministar, te da nema razloga bilo što kriti.

Istaknuo je kako treba provjeriti ima li sukoba interesa kada se radi o prijenosu poslovnih udjela, odnosno gdje je sukob interesa ako tvrtke koje su nekada bile u vlasništvu dužnosnika i dalje rade. 'Ili su, kao što imamo niz primjera iz prijašnjih godina, za prijašnjih vlada, radile višemilijunske poslove s državnim tvrtkama, a formalno se više nisu vodile na dužnosnike koji su bili u vladi ili u ministarstvima', kazao je.

'Treba imati čist obraz, biti pošten ne samo prema biračima, već i prema poslu koji radite. Funkcija, odnosno pozicija se nikad ne smije koristiti u osobne svrhe', poručio je Jakovina.

Leko: Agencije moraju sjesti i pronaći rješenje

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko rekao je u ponedjeljak u vezi s odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da će ukloniti imovinske kartice dužnosnika sa svojih internetskih stranica zbog naloga Agencije za zaštitu osobnih podataka kako smatra da 'agencije moraju sjesti i o sukobu interesa pronaći rješenje koje neće zbunjivati hrvatske građane ni dužnosnike'.

GONG: poanta kartica je detaljan uvid u imovinu dužnosnika

'Poanta je imovinskih kartica da se stekne detaljan uvid u imovinu dužnosnika, ali i u druge okolnosti koje mogu utjecati na povjerenje u obnašanje funkcije. Preuzimanje javne funkcije za sobom nosi dodatnu odgovornost i zato je za dužnosnike posebnim zakonom propisana drugačija razina transparentnosti osobnih podataka. Osoba koja ulazi u svijet politike pristaje na posebna pravila i povišene standarde transparentnosti za javne dužnosnike, a oni kojima je to previše, ne trebaju se kandidirati", kazao je Duje Prkut iz GONG-a za Hinu. Dodao je kako mu se čini da 'više standarde za dužnosnike toksičnima smatraju upravo oni koji su najtoksičniji za politiku i društvo'.

Prkut smatra da je Agencija za zaštitu osobnih podataka problemu pristupila iz krive perspektive te da je, umjesto da se fokusira na zaštitu ljudskih prava političara, trebala uzeti u obzir činjenicu da dužnosnici, pogotovo oni na najvišim funkcijama, moraju biti primjer ostalim građanima te da su upravo zato pod "pojačanim reflektorima javnosti".

Tumačenje da je objavom osobnih podataka dužnosnika prekršeno ustavno pravo na jednakost građana pred zakonom, budući da je objava podataka "običnih građana" dopuštena samo ako sami to dopuste, Prkut smatra neutemeljenim. Objašnjava da su svi dužnosnici pred zakonom jednaki, a upozorava da zakoni predviđaju i druga ograničenja za dužnosnike koji, primjerice, dok su na dužnosti ne smiju voditi privatni biznis.

Posebno 'škakljivim' smatra tumačenje da Povjerenstvo ne bi smjelo objavljivati detalje o kreditima dužnosnika. 'Ti su podaci posebno relevantni u Hrvatskom kontekstu. Sjetite se samo da je ministar financija nedavno govorio o kreditima u milijardama kuna koji su plasirani tvrtkama s prihodom od 100 kuna', upozorio je Prkut.

Pozdravio je najavu Povjerenstva da će protiv rješenja Agencije pokrenuti upravni spor, a žali što će do okončanja tog postupka javnosti ostati skriveni važni podaci o imovini dužnosnika.

TIH: nepotpuni podaci u kartici suprotni borbi za transparentno društvo

Na rješenje Agencije TIH je reagirao priopćenjem, u kojem tumači da je izostavljanje dijela podataka iz imovinskih kartica dužnosnika suprotno borbi za transparentno društvo. TIH traži da se neovisnim tijelima, kakvo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika, osigura da rade svoj posao ili da ih se ukine.

'Prevencija korupcije temelji na transparentnosti svih informacija koje ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Pojedinci koji su izabrani u izbornom procesu ili su na pozicije imenovani kao rezultat izborne pobjede, koji brinu o javnom dobru i ostvaruju svoja primanja iz državnog proračuna moraju biti spremni na to da više nisu anonimni pojedinci, već odgovorni profesionalci svjesni svoje društvene uloge. Od njih se očekuje da prema javnosti nemaju tajni, posebice za one informacije koje se odnose na prihode koje ostvaruju', poručuje iz TIH-a.

Upozoravaju da neovisna tijela koja su ustanovljena da bi štitila javni interes bez mogućnosti neovisnog i nepristranog djelovanja gube svoj smisao i postaju tek rasipanje novca i nepotreban trošak za državu i građane.

'Ovo je prilika da se preispitaju mnogobrojni zakonski propisi i nadležnosti pojedinih tijela koje se bave problemima korupcije, jer učinkovitost može biti posljedicom ovakve situacije', stoji u priopćenju TIH-a koje potpisuje predsjednica udruge Davorka Budimir.