PROMJENA RODNOG IDENTITETA

U Hrvatskoj sedam osoba podnijelo zahtjev za upis promjene spola

03.05.2015 u 10:31

Bionic
Reading

Od 2013. godine, kada su na snagu stupile izmjene Zakona o državnim maticama, sedam je hrvatskih državljana podnijelo zahtjev za upis promjene spola u maticu rođenih, no u Ministarstvu uprave nemaju podatke koliko ih je stvarno i upisano, dok u Udruzi 'Kontra' kažu kako ne znaju je li to ikome uspjelo

'Kontra' smatra da je za to ponajviše odgovoran Pravilnik o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola, koji je zakomplicirao čitavu proceduru onima koji se u maticu rođenih žele upisati u drugom rodnom identitetu.

'Tim pravilnikom uz ostalo se propisuje da cijeli niz stručnjaka daje mišljenje o promijeni spola, liječnici, psiholozi, socijalni radnici, a potom o njihovom mišljenju odlučuje Nacionalno zdravstveno vijeće', kaže predsjednica Udruge 'Kontra' Sanja Juras.

Nije riječ o medicinskom zahvatu, već o tome kako se osoba osjeća, pojašnjava, a svatko ima pravo na privatni život i odabir u korelaciji sa svojim rodnim identitetom.

Dovoljno bi bilo da uz potvrdu jednog stručnjaka kod javnog bilježnika ovjeri da se u maticu rođenih želi upisati u drugom rodnom identitetu, istaknula je Juras koja potpuno nepotrebnom smatra i obvezu da u davanju mišljenja sudjeluju centri za socijalnu skrb.

Ministarstvo socijalne politike i mladih je temeljem Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije izradilo i na web stranicama objavilo Stručne smjernice za izradu Izvješća centra za socijalnu skrb o osobnim i obiteljskim prilikama podnositelja zahtjeva promjene spola.

Po tom pravilniku podnositelj zahtjeva je uz medicinsku dokumentaciju i mišljenja stručnjaka dužan dostaviti izvješće nadležnog centra za socijalnu skrb. Izvješće izrađuje socijalni radnik koji treba obaviti dodatnu edukaciju iz područja zaštite seksualnih prava, spolnosti i života u drugom rodnom identitetu.

Centar je izvješće dužan izraditi u roku 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. Podnositelj zahtjeva može biti i zakonski zastupnik djeteta (roditelj, skrbnik) i skrbnik odrasle osobe za koju se izvješće izrađuje. Svi podaci i informacije, uključujući identitet podnositelja zahtjeva, smatraju se profesionalnom tajnom.

Zakon o državnim maticama propisuje da se promjena spola upisuje u maticu rođenih na temelju rješenja nadležnog ureda. Rješenje se donosi na temelju mišljenja nadležnog tijela o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu, sukladno medicinskoj dokumentaciji nadležnog liječnika ili zdravstvene ustanove. Onima kojima je upisana promjena spola to se ne iskazuje na izvatku.

Mnogi transseksualci u zemljama gdje je dozvoljena promjena spola i upis u knjige rođenih to pravo koriste i bez da se podvrgavaju kirurškim zahvatima, za koje je također nužna dozvola stručnjaka.