OŠTRI PROFESOR BEŽOVAN:

'Probisvijeti uništavaju socijalna prava i pobjeđuju na izborima'

01.05.2015 u 16:10

Bionic
Reading

Termin socijalne države svima je izuzetno jasan. Socijalna politika, socijalna osjetljivost ili socijalna prava sve su ono što, ako se provodi i postoji u jednom sistemu, daje priliku za pošten rad, razvoj i borbu protiv svega negativnog i svega što ugrožava pravo na rad, zaradu i bolji život

Socijalna država u Hrvatskoj ne postoji i ne funkcionira, složila se većina naših sugovornika, ekonomskih i političkih stručnjaka koji se bave temom socijalne politike i iste takve države.

Profesor na katedri socijalne politike na zagrebačkom Pravnom fakultetu Gojko Bežovan otvoreno proziva političare za neznanje i nezainteresiranost, ali ne ustručava se snažno kritizirati i građane koji ih biraju i slijepo im vjeruju na riječ i predizborno obećanje.

'Pitajte zastupnike u Saboru znaju li što je socijalna država. Oni nemaju pojma. Ne znaju što je obiteljska politika, ne znaju što su socijalna prava. Hrvatski su političari probisvijeti, a biraju ih 'ušljivi Hrvati'', izgovorio je profesor Bežovan.

'Naši političari trguju umirovljenicima. Povećavaju im mirovine zbog glasova. U Njemačkoj, primjerice, to nećete doživjeti. Ondje se mladi ljudi integriraju u sustav kako bi postigli veće mirovine kada za to dođe vrijeme', dodaje Bežovan.

Nešto više optimizma u razvoj socijalne pravde i svjetla na kraju tunela na putu prema pravdi i pravednosti ima stručnjak za socijalnu politiku s osječkog Pravnog fakulteta Vilim Herman

'Mislim da sindikati moraju napraviti više. Oni se svrstavaju u famoznu podjelu bijeli i plavi. To mora prestati. U Europi je prisutan neoliberalizam. Rad i kapital funkcioniraju u sistemu kupnje i prodaje što je greška. U skandinavskim zemljama socijalna država bolje funkcionira. To je dobar europski primjer', navodi profesor Herman.

O neoliberalnoj Europi govori i politolog Anđelko Milardović spominjući tržište i nerealnu borbu sila politike i tržišta i 'sila ostatka', u prijevodu naroda u kojoj narod gubi utakmicu.

'Političari su 'Chicago boys'. Sile tržišta i privatizacije toliko su jake, a nema otpora. Nema sila revolucije koje bi se borile protiv toga. Teško je objasniti zašto, ali to se uvuklo među ljude. Europa zalazi u neoliberalizam tako da je socijalna država u krizi i u europskim zemljama. Sve je tržište i tu se gubi socijalna pravda', govori Anđelko Milardović.

Zaključak svih sugovornika ove priče jest taj da bez socijalne države nema ni države. A ona je, opet se slažu svi stručnjaci, duboko potonula. Kod nas duboko, a u ostatku Europe doživljava jednu od najvećih kriza.