TABLETA ZA DAN POSLIJE

HNS i ORaH rešetaju Vargu zbog diskriminacije žena

30.04.2015 u 20:32

Bionic
Reading

HNS je u četvrtak ustvrdio da je protokol koji je odobrio ministar zdravlja Siniša Varga kod izdavanja 'tablete za dan poslije' ellaOne - diskriminatoran, suprotan hrvatskom zakonodavstvu, direktivama Europske unije i zdravom razumu, pa očekuje da ga Varga pod hitno povuče. Istovremeno, iz ORaH-a također poručuju da je uvjetovanje kupnje ellaOnea neprihvatljivo, i to iz nekoliko razloga

'Provedbom protokola događa se da pri odlučivanju o ženskom reproduktivnom zdravlju svi imaju veća prava od same žene. Mi u HNS-u to smatramo nedopustivim. Zato očekujemo od ministra zdravlja da uputu o provedbi protokola pod hitno povuče i da u budućim odlukama konzultira Ustav, Zakon o ravnopravnosti spolova, ali i politike ove Vlade', poručila je u priopćenju saborska zastupnica i predsjednica Ženske inicijative HNS-a Sonja König.

Smatra da se protokolom usporava i otežava dostupnost tog medicinskog proizvoda, ali i da se smanjuju i ugrožavaju prava žena.

'U zaštiti ljudskih prava i dostizanju ravnopravnosti spolova društvo mora ići naprijed, a ne nazad. Svatko ima pravo i mora imati pravo odlučivati o svome tijelu, seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Sve drugo je diskriminacija i kršenje ljudskih prava te ugrožavanje zdravlja i dostojanstva čovjeka', upozorila je König.

Saborski zastupnik Igor Kolman ustvrdio je pak da je protokol u potpunom neskladu s vremenom u kojem živimo i s već dostignutim standardima, kako u Hrvatskoj, tako i u EU-u. 'On je u neskladu i s politikom ove Vlade, politikom za koju je ova Vlada dobila povjerenje građana Republike Hrvatske', ocijenio je Kolman.

ORaH: Uvjetovanje kupnje ellaOnea višestruko neprihvatljivo

ORaH kao jedina politička stranka u Hrvatskoj koja ima politiku rodne ravnopravnosti, a unutar koje se posebice zalaže za ostvarenje i unapređenje seksualnih i reproduktivnih prava žena, uvjetovanje kupnje tzv. tablete za dan poslije ellaOne smatra neprihvatljivim iz nekoliko razloga, poručila je Sandra Vračan, voditeljica podforuma za ljudska prava ORaH-a.

Ispunjavanjem formulara koji sadrži niz vrlo intimnih osobnih pitanja, zadire se u temeljno ljudsko pravo na privatnost koje će posebice biti ugroženo u manjim sredinama gdje u manjim ljekarnama ne postoje posebne sobe u kojima bi se protokol mogao provesti, a k tome se svi međusobno poznaju, pa je vjerojatno da će na pitanja iz formulara žena morati odgovarati svojem/joj poznaniku/ci, susjedu/i ili čak rođaku/inji. Potonje pogotovo vrijedi za obiteljskog/u liječnika/cu kojem/oj prema protokolu, ljekarnik/ca trebaju prijaviti prodaju tablete.

Nadalje, kako su ove tablete namijenjene isključivo ženama, radi se o diskriminaciji na temelju spola i kršenju reproduktivnih prava žena. Ovime se dodatno diskriminiraju žene s posebnim potrebama, primjerice one nepokretne koje zbog formulara kojim je uvjetovano dobivanje tableta po tablete u ljekarnu neće moći poslati neku drugu osobu.

I dok su prije maloljetnice uz recept svog ginekologa/inje do ovih tableta mogle doći bez znanja roditelja, sada im više ne treba recept, ali moraju doći u pratnji roditelja (čak možda pred njima odgovarati i na pitanja iz formulara?) što je presedan u Europi jer nijedna druga država nema ovakvo dobno ograničenje.

Ovakvim ljekarničkim protokolom izravno se otežava pristup kontracepciji koja bi trebala biti hitna i koja se u ostalim europskim zemljama može kupiti direktno s polica. Tome, osim formulara, pridonosi i činjenica da za ovaj lijek, iako neabortivan, liječnici/ice imaju pravo priziva savjesti, čime se neizbježno otvara prostor za manipulacije. Najplastičniji je primjer situacija kada su ostali/e ljekarnici/e na bolovanju ili na godišnjem odmoru.

Ne samo da je uvođenjem ovakvog protokola pri izdavanju ovih tableta Hrvatska odstupila od preporuke Europske komisije prema kojoj je tableta morala postati dostupna bez recepta, naputak ministra Varge kojim se protokol Hrvatske liječničke komore proglašava obveznim diskriminatoran je i nema zakonskog uporišta ni u hrvatskom niti u europskom zakonodavstvu, zaključuju u ORaH-u.