ŽRTVE KOMUNIZMA

Na otočiću Daksi ekshumirano 48 tijela

02.10.2009 u 16:56

Bionic
Reading

Na otočiću Daksi, u blizini Dubrovnika, na stratištu žrtava komunizma pogubljenih 1944. i 1945. godine ekshumirano je 48 žrtava, izvijestili su predstavnici Udruge Daksa 1944./1945. na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora Ivo Banac

U ekshumaciji, koja je počela prošlog četvrtka, pronađeni su ostaci 48 žrtava na četiri lokacije, od njih šest, na koliko je traženo. Uz posmrtne ostatke žrtava pronađeni su i njihovi osobni predmeti, rekao je predsjednik te udruge Mato Račević.

'Naša očekivanja su bila da ćemo pronaći 45 posmrtnih ostataka, a pronašli smo 48', rekao je Mato Račević i dodao kako je stajalište te udruge i obitelji žrtava da se nakon patološke obrade i DNK analize posmrtni ostatci vrate u jamu pokraj spomen-obilježja na otočiću Daksi.

Predsjednik HHO-a Ivo Banac rekao je kako je Daksa tragično mjesto zločina i metafora drugih stratišta u Hrvatskoj. 'Ona je jedna od ključnih postaja na križnom putu zločina i nitko ne može kazati da nije znao za detalje oko Dakse, ali dosad ništa nije poduzeto da se vidi što se doista na tom otočiću dogodilo u listopadu 1944. godine', istaknuo je predsjednik HHO-a.

Dubrovačka Udruga za očuvanje uspomene na žrtve stradale na otoku Daksi Daksa 1944./1945. tražila je ekshumaciju 45 Dubrovčana strijeljanih na tom otočiću 25, 26. i 27. listopada 1944, sumnjajući pritom da je broj žrtava mnogo veći. Udruga pretpostavlja da je riječ o stotinjak njemačkih ratnih zarobljenika i još najmanje dvije skupine ljudi sa širega dubrovačkog područja koji su na Daksi ubijeni nekoliko mjeseci poslije.