ZAHTJEV LIJEČNIČKOJ KOMORI

Ravnatelj Rebra traži izvanredni nadzor Zavoda za dijalizu

02.10.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Ravnatelj KBC Zagreb akademik Željko Reiner izjavio je danas za Hinu da je uputio zahtijev Hrvatskoj liječničkoj komori za izvanredni nadzor rada Zavoda za dijalizu kako bi predstavnici struke, nakon inspekcije Ministarstva zdravstva, neovisno procijenili je li bilo stručnih propusta u liječenju dijaliziranih bolesnika u tom Zavodu.

Nadzor rada Zavoda danas je, kako se doznaje, obavilo i povjerenstvo HZZO-a.

Bivši pročelnik Zavoda za dijalizu u KBC Zagreb prof. Petar Kes ponovio je da nije bilo nikakvih propusta u liječenju pacijenta na dijalizi te da se sve procedure obavljaju u skladu s važećim postupnicima za liječenje, što će i dokazati u očitovanju na nalaz zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva koja je utvrdila propuste.

Kes danas kaže kako je dao privremenu ostavku na dužnost pročelnika dok se ne stiša "medijska hajka" koja je započela jučer prije nego je i sam dobio izvješće inspekcije, na koju se mora očitovati u roku od 30 dana.

Prof. Kes smatra kako je izvješće Ministarstva sročeno s "gledišta nekoga tko u tom poslu nije svakodnevno već je ostao u 1971. godini kada je metoda dijalize bubrežnih bolesnika uvedena i koja se do danas značajno promijenila".

Ističe kako se u skladu s postupnicima liječi i anemija kod bubrežnih bolesnika pa se sporni hormon eritropoetin, za koji se u izvješću tvrdi da ga ne dobivaju svi bolesnici, daje svima koji imaju indikacije za to. Naime, kod bubrežnih bolesnika, pojašnjava prof. Kes, postoji i niz drugih razloga za pojavu anemije koji često nisu povezani s osnovnom bolesti.

Kes navodi da su sve optužbe za nepravilnosti naslovljene isključivo na njega iako se radi o timskom radu u koji je uključeno 96 ljudi. Stoga smatra da je riječ o osobnom napadu na njega, pogotovo jer je cijeli slučaj dospio u medije prije nego je dobio izvješće i prije nego je ono stručno razmotreno.

"To je udar na moju stručnost i dugogodišnji rad. Neću špekulirati kome sam cilj ali se to događa sada nakon što smo iz stare zgrade i teških uvjeta rada prešli u novi centar, s novom aparaturom i super modernim sustavom dijalize u čijem sam stvaranju sudjelovao", rekao je Kes.

Ravnatelj KBC Zagreb Reiner pojasnio je kako je izvješće inspekcije Ministarstva zdravstva stiglo u bolnicu 22. rujna s priloženim stručnim mišljenjima članova u kojima se predlažu određena poboljšanja u Zavodu. Ističe kako je to izvješće drugog inspekcijskog nadzora, koji je obavljen prije mjeseca dana u Zavodu. No, inspekcija Ministarstva u zavodu je bila i prije tri mjeseca, ali o rezultatima tadašnjeg nadzora KBC nije dobio nikakav dopis.

Ravnatelj je izvješće uputio na očitovanje pročelniku Kesu koji tvrdi da je izvješće dobio jučer, ali nakon što je ono dospjelo u medije.