ODREDIO ODBOR ZA USTAV

Sabor će dva ustavna suca birati između Sanje Barić, Ivane Čalić i Mladena Bajića

28.04.2015 u 13:09

Bionic
Reading

Tajnim glasovanjem Odbor za Ustav poslovnik i politički sustav suzio je listu kandidata za izbor ustavnih sudaca te će Sabor birati dva ustavna suca između ustavne stručnjakinje Sanje Barić, sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Ivane Čalić te bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića

O suženoj listi kandidata tajnim glasovanjem na sjednici Odbora za Ustav očitovali su se samo zastupnici vladajuće većine te HDSSB-ov Josip Salapić i laburist Dragutin Lesar. Tako je Sanja Barić dobila svih devet glasova prisutnih članova Odbora, za Ivanu Čalić glasovalo je osam članova dok je jedan bio protiv, a Mladena Bajića kao potencijalnog ustavnog suca vidi sedam članova Odbora dok su dva glasovala protiv. HDZ-ovi članovi Odbora na sjednici se nisu ni pojavili.

Iako je laburist Lesar na kraju ipak glasovao, do zadnjeg trenutka lomio se hoće li to napraviti. Naime Lesar je odmah na početku rasprave podsjetio da se Odbor za Ustav na prošloj sjednici dogovorio da će o kandidatima glasovati na način da će sve kandidate bodovati ocjenama od 1 do 10 i na taj način izabrati užu listu, međutim predsjednik Odbora Peđa Grbin odmah na početku najavio je tajno glasovanje i to samo zaokruživanjem imena potencijalnog kandidata.

Lesara takav potez, rekao je, tjera na sumnju i propitivanje s obzirom na 'previše promjena i sumnjivih situacija'.

'Dao bih ruku u vatru da i ovaj put nećemo izabrati ustavne suce. Očekivao sam da će dvotrećinska većina, koja postoji i bez HDZ-a, biti odgovorna. Ne amnestiram od odgovornosti ni Tomislava Karamarka ni Zorana Milanovića. Čija je ovo sramota? Kakvu poruku javnosti šaljemo? Ne dao Bog da Sabor dobije ovlasti da bira predsjednika države', poručio je Lesar, uvjeren da i HDZ i SDP opstruiraju izbor sudaca.

Međutim s tom ocjenom nije se mogao složiti Grbin. 'Da smo htjeli opstruirati izbor ustavnih sudaca, mogli smo čekati s time do kraja godine. Želja onih koji dolaze na sjednice Odbora je izabrati te osobe i osigurati kontinuitet rada Ustavnog suda. Problem koji se stvorio je to što određena grupacija koja ima trećinu u Saboru može opstruirati izbor, ne pojaviti se ovdje i onda mi moramo odgovarati za njih', kazao je Grbin, misleći na HDZ.

'Ovdje ne biramo suce Ustavnog suda SDP-a, nego suce Ustavnog suda RH', zaključio je Grbin.

Zbog nedolaska HDZ-a prosvjedovao je i SDP-ov Marin Jurjević. 'Već dulje vrijeme HDZ opstruira rad ovog odbora, a time i rad Sabora. HDZ očito ne želi da se izaberu suci Ustavnog suda i pokušat će napraviti sve da ne dođe do izbora. Ovo je određena vrsta nasilja nad demokracijom i antidemokratska rabota', rekao je Jurjević.

Savjetom je pokušao pomoći vanjski član Odbora za Ustav, profesor ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu Branko Smerdel, uvjeren da je zastupnicima najveći problem to što još uvijek žele izabrati suce koji će biti neovisni.

'Svugdje u svijetu je ustavno sudstvo političko sudstvo i određeni kandidati su rezultat preferencija političkih aktera', rekao je Smerdel, kazavši da je tako u Njemačkoj, a i da se na Vrhovnom sudu u SAD-u točno zna tko je čiji kandidat.

'Ako hoćete pravi Ustavni sud, morate odustati od laži da postoje ustavni suci koji nikome ne pripadaju', poručio je Smerdel

Jandroković: Izbor sudaca treba obaviti novi saziv Sabora

Zašto se HDZ nije pojavio na sjednici, pokušao je objasniti saborski zastupnik u odlasku, odnosno potpredsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks. To pitanje, kazao je novinarima, postavite HDZ-u. Međutim dao je svoje objašnjenje. 'Morala su se bar dva najodgovornija kluba, HDZ i SDP dogovoriti oko kandidata i koje će kandidate poduprijeti za izbor sudaca Ustavnog suda. Taj dogovor očito nije uslijedio i zbog toga HDZ nije sudjelovao u radu Odbora za Ustav. Vjerojatno će tako biti i na plenarnoj sjednici', rekao je Šeks. Nešto kasnije nedolazak HDZ-a objasnio je glasnogovornik njihovog Kluba zastupnika Gordan Jandroković, kazavši kako je od početka stav HDZ-a bio da izbor ustavnih sudaca treba ostaviti za novi saziv Sabora.


Podsjetimo, za izbor ustavnih sudaca Saboru je potrebna dvotrećinska većina glasova, što znači i postizanje dogovora između vladajućih i oporbe. Tri danas izabrana kandidata na užoj listi imena već su poznata javnosti. Sanja Barić ustavna je stručnjakinja i predstojnica na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, koja je u medijima često znala analizirati i komentirati ustavno-pravna pitanja. Mladen Bajić bivši je glavni državni odvjetnik i aktualni zamjenik glavnog državnog odvjetnika dok je Ivana Čalić sutkinja na zagrebačkom Županijskom sudu, a najpoznatija je po tome što je nepravomoćno presudila Ivi Sanaderu i HDZ-u zbog Fimi medije.

Kako je njih troje prošlo na razgovorima na sjednici Odbora za Ustav prije mjesec dana, možete pročitati OVDJE.