RATNE UDOVICE

'Političari su nas ponizili; utvrdite protokole za obljetnice'

28.04.2015 u 14:45

Bionic
Reading

Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja traže da se prestanu politizirati obljetnice ratnih akcija i komemoracija iz Domovinskog rata te da se utvrdi jasan protokol za svaku od njih

Nedjeljka Balog, predsjednica Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja, kaže su nebrojeno puta obitelji poginulih hrvatskih branitelja ostale povrijeđene ponašanjem političara koji bi samo deklarativno došli te ne čekajući druge da polože vijence i svijeće prohujali kroz komemoracije. 'Brzo će godišnjica masakra 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu i vojnoredarstvene akcije Bljesak, a još uvijek nemamo protokol obilježavanja', upozorila je Balog. Krivca za takvo stanje vidi u aktualnom vodstvu Ministarstva branitelja, a ustvrdila je i da im je dosta omalovažavanja.

Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Ana Kaurin u ime okupljenih zatražila je, osim utvrđivanja jedinstvenog protokola obilježavanja događaja iz Domovinskog rata, da se izradi kalendar svih događanja, koji trebaju potvrditi Oružane snage Republike Hrvatske, te da se prilikom svake obljetnice i dana sjećanja čitaju imena ubijenih i imena za čijom se sudbinom još traga, kao i imena ranjenih i preminulih od ranjavanja. 'Naši sinovi i muževi nisu ništa i nije da su ništa dali za Hrvatsku. Nije istina da nisu postojali!', poručila je Jozefina Lada, pjesnikinja iz Vukovara, čiji je suprug nestao tijekom srpske okupacije ovog grada.    

RTL Autor: RTL


Video: Goran Jakuš / PIXSELL

Josip Klemm,
jedan od vođa onih koji već mjesecima prosvjeduju ispred nadležnog ministarstva uSavskoj 66, najavio jenjihove predstojeće aktivnosti, među kojima se izdvaja veliki prosvjedzakazan za 2. svibnja na Trgu bana Jelačića u 19 sati. Kazao je da u subotu neće biti političkih govora, mada je dodao da su dobrodošli svi političari, i lijevi i desni.

Na Trgu bana Jelačića nastupit će 15 izvođača, od kojih se izdvajaju Marko Perković Thompson i Mišo Kovač. Skupu će prethoditi sveta misa za domovinu u 18 sati u zagrebačkoj katedrali. Klemm nije otkrio tko će se sve odazvati na sutrašnji (srijeda) okrugli stol koji organiziraju prosvjednici iz Savske 66, ali je još jednom pozvao premijera Zorana Milanovića i ministra branitelja Predraga Matića da dođu na njega.