SRPSKI TUŽITELJ PRIZNAO

'Vlast u Srbiji koči istrage o ratnim zločinima'

27.04.2015 u 20:41

Bionic
Reading

Istrage o šest logora u Srbiji u koje su odvođeni hrvatski zarobljenici nakon okupacije Vukovara, i dalje su bez rezultata. Vladimir Vukčević, tužitelj za ratne zločine, priznao je za HRT da ih u istragama koči srbijanska vlada

'Između ostalog, mi smo pod pritiskom izvršne vlasti - u tom smislu da smo mnogo aktivniji u istraživanju zločina u kojima su žrtve druge nacionalnosti, a ne srpske žrtve. To je jedno od velikih opterećnja pod kojim radimo', kazao za HRT Vukčević.

Svi hrvatski zarobljenici nakon okupacije Vukovara odvedeni su u Srbiju. Kroz srbijanske logore prošlo je više od 7 tisuća branitelja i civila a samo u Stajićevu kod Zrenjanina bilo je njih gotovo dvije tisuće.

Očevidac je bivši vojni tužitelj potpukovnik Lakić Đorović koji je preživio više atentata i premlaćivanja zbog istraga koje je vodio. S logorima se susreo početkom 1992., i to kao branitelj hrvatskih zarobljenika u logoru Sremska Mitrovica koji su, kaže, bili izloženi brutalnoj torturi prilikom ispitivanja. Smatra kako se ne radi o zlostavljanju nesretnih ljudi - već gotovo ubojstvu.

Ova priča u Srbiji jedna je od tema o kojoj vlasti šute. Tužitelj Vukčević poručio je kako neće odustati od istrage.

'Mi i dalje radimo po pitanju logora, jer je naša dužnost da to istražimo do kraja. Iako neke odgovore nismo dobili, mislim da ćemo to završiti', zaključio je Vukčević.