TOLUŠIĆ PROZIVA

Ministarstvo zdravlja kroji sustav po mjeri privatnog sektora

27.04.2015 u 17:47

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i HDZ-ov virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić optužio je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja da predloženim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uništava javno zdravstvo na svim razinama jer pogoduje privatnim poduzetnicima, a ne građanima, osobito u manjim sredinama

Predložene zakonske izmjene ugrožavaju jedno od temeljnih prava građana - pravo na sveobuhvatnu i jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu, tvrdi Tolušić u priopćenju.

Radi se o pokušaju da se na kraju Vladina mandata proguraju zakonska rješenja koja će oblikovati zdravstveni sustav u korist privatnog sektora i zdravstvenog lobija, a nauštrb građana, posebice onih koji ne mogu vlastitim novcem platiti zdravstvene usluge.

Ministar zdravlja Siniša Varga predano radi na mjerama kojima želi maksimalno privatizirati sustav zdravstva, pri čemu sve što je profitabilno daje privatnom sektoru.

Ono što nije isplativo ili profitabilno ostavlja sustavu javnog zdravstva, za koji ionako ne postoji preveliki interes, a niti odgovarajuća financijska potpora, iako je izlazak HZZO-a iz sustava državne riznice pravdan boljom i pravednijom raspodjelom novca za zdravstvo, poručuje Tolušić.

Uobičajeno zaobilaženje lokalne i područne samouprave, te izostanak procjene učinaka tih promjena na zdravstveni sustav čine prijedlog zakona pogubnim za javno zdravstvo, a time i za zdravlje hrvatskih građana, stoji u priopćenju.