VELIK, VEĆI, BANDIĆ

'Ego mi je kao Mount Everest'

27.04.2015 u 16:36

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u ponedjeljak da je Generalni urbanistički plan (GUP) Zagreba povučen s predstojeće skupštinske sjednice odnosno da je odgođen na dva tjedna kako bi se još jednom preispitala mogućnost legalizacija nekih nelegalno sagrađenih objekata na budućim prometnim koridorima te da se preispitaju mjesta u Donjem gradu gdje bi se mogle graditi podzemne garaže

"Ne želimo ništa lomiti preko koljena. Pa ne može se raditi kako se nekome digne temperatura ili tlak", rekao je Bandić na konferenciji za novinare pod nazivom "akti gradonačelnika", koja se obično održava uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, a Bandić ju je vodio prvi puta nakon duljeg izbivanja iz Gradske uprave, nakon povratka iz Remetinca.

Podsjetio je kako je u proteklih 15 godina sudjelovao u donošenju tri GUP-a te da je bilo potrebno da se izmijeni četiri-pet vlada kako bi se u cijeloj Hrvatskoj prihvatio projekt legalizacije nelegalno sagrađenih objekata koji je počeo u Zagrebu.

Sada je, kaže Bandić, u GUP-u važno vidjeti mogu li se dijelom ili u cijelosti zaobići prometni koridori jer "lakše je nacrtati cestu negdje drugdje nego rušiti 100 kuća". "Treba vidjeti i gdje se mogu graditi podzemne garaže u Donjem gradu slušajući glas struke i poštujući svaku stopu stare jezgre grada", rekao je Bandić te dodao kako tu sad ne treba gledati tko je napravio propust, već kako napraviti bolji prijedlog.

O nogometnom kampu na Sveticama nije želio puno govoriti napominjući tek da je "projekt vruć" jer je s time u vezi na terenu obišao zainteresirane i da će detalje objaviti "urbi et orbi" na sutrašnjoj skupštinskoj sjednici u Staroj gradskoj vijećnici gdje će nazočiti prvi puta nakon povratka iz Remetinca i odgovarati na pitanja gradskih zastupnika.

"Stvari se pozitivno razvijaju i učinit ćemo sve da hrvatski nogomet dobije svoj kamp", poručio je.

Na pitanje novinara što je s drugim projektima, koje je blokirala njegova donedavna opunomoćena zamjenica Sandra Švaljek, nije konkretno odgovorio, ali se osvrnuo na fotografiju na Trgu bana Jelačića gdje se vidi da ignorira Švaljek s obitelji i ona njega. To je nazvao "fotoshopom" jer se zapravo pozdravljao s ljudima koji su mu prilazili.

"Nikako mi se ne može pripisati da sam zao, da sam lopov i da ne volim ljude. A da su mi ego i ambicija veliki kao Mount Everest, u skladu s mogućnostima - to da", rekao je. Pritom je dodao kako zna na Jelačić placu stati i nahraniti golubove. Imam vremena za to pa kako ne bih imao vremena pozdraviti se s ljudima, dodao je.

Nije pojasnio ni zašto je smijenio Sandru Švaljek. "To ću reći kad budem htio, morate malo ohladiti, pustiti vremenu i to će doći", dodao je.

Na pitanje jesu li istinite spekulacije u medijima da će smijeniti pročelnike nekih gradskih ureda, moguće svjedoke u aferi "Agram", Bandić je odgovorio da je 15 godina u Gradskoj upravi te da dosad on osobno nije smijenio niti jednog pročelnika. "Ja ne postupam, ja eduiciram", kazao je te dodao da je takav šef koji u slučaju pogreške sam snosi odgovornost, ali i da svatko sam sebe smjenjuje ako dobro ne radi, a ne on. "Svatko je kovač svoje sreće", dodao je.

Bandić je najavio da će oko spalionice uskoro imati zajednički sastanak s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Zagrebačke županije i gradova "zagrebačkog prstena" kako bi mogli otvoriti tu temu i naći rješenje odnosno mjesto za gradnju.

Podsjetio je da je u projekt termičke obrade otpada Grad Zagreb išao sa Zagrebačkom županijom prije gotovo osam godina, no da su "oni naprasno odustali". "Sada bi željeli razgovarati i drago mi je da je došlo do toga da svako selo neće imati svoju spalionicu", rekao je.

Novoj upravi Zagrebačkog holdinga Bandić je dao "apsolutnu podršku" te dodao kako će na slijedećim sastancima utvrditi prioritete, prije svega prijelaz na volumenski odvoz otpada, a tu je i jedinstvena nabava, zastupanje i slično. "Uprava ima moju podršku, no svatko mora raditi svoj posao", napomenuo je.

Osvrnuo se i na vozila Čistoće koja su oko sedam ujutro odvozila spremnike za odvojeno odlaganje otpada u blizini Trga bana Jelačića iako je tada ondje velik broj ljudi. "To treba biti ili u pet ujutro ili kasnije navečer", dodao je.