SDP NEGODUJE

Bandić u Skupštini, GUP skinut s dnevnog reda

27.04.2015 u 16:30

Bionic
Reading

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine u utorak, 28. travnja, bit će prva na kojoj će, nakon povratka na dužnost i izlaska iz remetinečkog zatvora zbog slučaja "Agram", ponovno biti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a na dužnost gradske zastupnice na sjednici bi trebala prisegnuti njegova bivša zamjenica Sandra Švaljek

Bandić je tako ponovno predlagač točaka dnevnog reda skupštinske sjednice, a na "aktualnom satu" odgovarati će na pitanja gradskih zastupnika. Na predloženom dnevnom redu skupštinske sjednice je 16 točaka.

Najveća oporbena stranka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, SDP, već je negodovala na predloženi dnevni red. Predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić uoči sjednice je rekao da je Gradska uprava odgovorna što je jako malo točaka pripremljeno za sjednicu, a one najvažnije, kao što su izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP), su povučene.

"GUP je povučen drugi put. Odluka o davanju u zakup javnih površina treći put, a Svetice se najavljuju četvrti put i govori se da će doći po hitnom postupku", istaknuo je Bernardić. Ustvrdio je da su povlačenjem GUP-a direktno u nezavidan i težak položaj dovedeni građani koji trebaju legalizirati svoje domove, a da o "traljavosti" odluke zakupa javnih površina najbolji govori da je ta točka povučena sa dnevnog reda jer ni iz trećeg pokušaja nije pripremljena dobro.

Što se tiče SRC Svetice, odnosno sporazuma Zagreba i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) oko prava građenja nogometno-atletskog centra na toj gradskoj parceli, Bernardić je rekao da se za dnevni red Gradske skupštine najavljuju da će doći po četvrti puta, po hitnom postupku. Ali, "ako Svetice dođu po hitnom postupku", zamolio je da se "ne nasjeda na spinove koji će biti plasirani" jer SDP je za svaku zdravu i jasnu investiciju u gradu, u kojoj se točno vidi što je interes grada Zagreba, što građani dobivaju od te investicije i na koji način se detaljno reguliraju prava i obveze".

"Ali nismo za investiciju - mi vama poklonimo zemljište, a onda nam vi još plaćate na tom poklonjenom zemljištu. Mi vam damo džabe, a vi još nama platite. Ma nemoj, tako stvari jednostavno ne mogu, niti smiju funkcionirati", poručio je Bernardić. Jer, istaknuo je, "nije riječ o ficleku, kanalu ili malenoj parceli za voćnjak ili vinograd - riječ je o 90.000 kvadrata plemenitog, najvrijednijeg prostora praktički u centru grada", ustvrdio je.

Na skupštinsku sjednicu trebao bi doći Bandićev prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba. SDP je predložio da se u Plan uvrsti odredba koja će definirati i ograničiti utjecaj antena, kako bi se zračenje na zdravlje i sigurnost građana, bilo što manje.

Bernardić je istaknuo da na skupštinsku sjednicu dolazi Spojna ulica gdje Grad Zagreb za milijun kuna kupuje kuću sa pripadnom parcelom, a na pitanje kada će biti završena ta ulica dobili su odgovor - "Kada bude, to ne znamo".

Na sjednici će biti i prijedlozi da se iz gradskog proračuna podmiri ukupno 7,6 milijuna kuna dugova Kliničke bolnice Sveti Duh prema djelatnicima klinike i obitelji Ivankić. Bolnica Sveti Duh mora podmiriti 4,8 milijuna kuna za naknade za godišnji odmor prema odredbama kolektivnog ugovora koje su bile suspendirane pa potom vraćene, tako da se djelatnicima retrogradno treba isplatiti dug od rujna 2012. do listopada 2014. U parničnom postupku zbog smrti rodilje Dragice Ivankić i njezinog djeteta 2002. temeljem sklapanja izvansudske nagodbe ta bolnica mora tužiteljima - suprugu i djeci, isplatiti 2,8 milijuna kuna.