SLAVKO GOLDSTEIN UPOZORAVA

Opasan gaf predsjednice pred žrtvama Jasenovca

28.04.2015 u 07:15

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović napravila je ozbiljan politički gaf nakon što se nije pojavila na komemoraciji u Jasenovcu kojom je obilježeno 70 godina proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, u kojem je ubijeno više od 83 tisuće ljudi. Zamjera joj se to što je u Jasenovac otišla krišom gotovo kao da se srami

Publicist i novinar Slavko Goldstein, koji se tematikom vezanom uz zločin u Jasenovcu bavio u svojim knjigama, u izjavi za tportal.hr izrazio je žaljenje što predsjednica nije bila na komemoraciji na kojoj je tradicionalno već desetak godina uvijek bio hrvatski državni vrh.

'Po mojem mišljenju prilično je neumjesno da krši tu tradiciju', kaže Goldstein. Bila je, sama, tri dana ranije u Jasenovcu, nastavlja, upisala se u spomen-knjigu jednim tekstom u kojem se ne kaže tko su bili počinitelji zločina u Jasenovcu i tko su bili žrtve.

'Mislim da kad spojimo njezin nedolazak na komemoraciju i s ovakvom jednom vrlo nepotpunom izjavom u kojom se prešućuje precizno definiranje počinitelja i žrtava, očigledno se radi o jednome stavu prema Jasenovcu koji smatram ne samo gafom nego i velikim propustom i držanjem koje nije primjereno predsjednici zemlje', upozorio je publicist.

Goldstein smatra da nas ovakvo ponašanje predsjednice države, nažalost, smješta u krug društava koja su nesigurna oko genocida i prirode kvislinškog režima u Hrvatskoj.

Grabar Kitarović je Spomen-područje Jasenovac posjetila srijedu te je u spomen-knjigu napisala da kao predsjednica i čovjek 'bespridržajno osuđuje zločine mučenja i ubijanja koji su se ondje događali'.

'Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena. Ta politika bila je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskoga naroda za svojom državom', istaknula je predsjednica u Knjizi dojmova.

Grabar Kitarović zastupa stav da treba prestati politizirati najveća stratišta Jasenovac i Bleiburg te kako će ih ona oba obići i odati počast stradalima. U Bleiburgu će sudjelovati na komemoraciji i držati govor.

S druge strane premijer Zoran Milanović u govoru na komemoraciju u Jasenovcu poručio je kako hrvatski Ustav govori da su temelji hrvatske suverenosti u razdoblju Drugog svjetskog rata izraženi u partizanskom pokretu i antifašizmu nasuprot proglašenju NDH, pozvavši sve one kojima to nije jasno da se javno zauzmu za unošenje NDH u Ustav. Predsjednici koja je veličala atmosferu na utakmici nogometne reprezentacije gdje se skandiralo 'Za dom spremni', zbog čega je Hrvatska u kažnjena, poručio je da bi bilo bolje da je to prešutjela ili dostojanstveno otišla sa stadiona.