AKTIVISTICE NA NOGAMA

Pilula 'za dan poslije' ili nečuvena sprdačina ministra Varge

27.04.2015 u 15:59

Bionic
Reading

Provodeći odluku EU-a koja omogućuje prodaju 'pilule za dan poslije', za hitnu kontracepciju bez liječničkog recepta, ministar zdravlja Siniša Varga uspio je dovesti Hrvatsku na stup srama. Ispunjavajući želje Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, ministar je odredio da ljekarnici temeljem priziva savjesti nisu obavezni prodati pilulu, a oni bez priziva savjesti smiju to učiniti tek nakon što ženu koja ju je zatražila podvrgnu isljedničkom ispitivanju o detaljima njezinog seksualnog života i reproduktivnog zdravlja

Ministar Varga poslao je ljekarnama naputak prema kojemu se farmaceuti prilikom prodaje pilule ellaOne moraju pridržavati protokola Hrvatske ljekarničke komore, a prema preporuci organiziranih katolika među liječnicima. Žene koje posežu za pilulom dijele se u dvije skupine: punoljetne, koje ljekarnik odvodi u zasebnu prostoriju i putem formulara prikuplja podatke o njihovom spolnom životu, na temelju čega donosi odluku o tome hoće li prodati pilulu ili neće, te maloljetne, koje tu istu proceduru moraju proći u pratnji roditelja ili staratelja.

Odluka EU-a o stavljanju u slobodnu prodaju pilule ellaOne zamišljena je kao nešto što treba olakšati i skratiti procedure tako što će ženama, umjesto odlaska kod liječnika, omogućiti da pilulu za dan poslije kupe u ljekarni. Takva je praksa, uostalom, već uvelike na snazi u ostatku Europske unije, u kojoj se pilule mogu čak vlastoručno uzeti s police, bez suvišnih pitanja i pogleda. Ne i u Hrvatskoj, pod ministrom Sinišom Vargom. Opravdavajući na Facebooku svoju odluku, on poručuje da je riječ o hormonskom lijeku koji zahtijeva odgovorno korištenje kako bi se izbjegli eventualni rizici za zdravlje pacijentica.

'Baš zbog tog razloga uputili smo ljekarnike i druge zdravstvene radnike u procedure koje će, olakšavajući dostupnost ovog lijeka, ujedno zaštititi privatnost i zdravlje naših pacijentica. Svaki lijek, pa tako i ovaj, treba izdavati kada je on nužan i siguran za uporabu kako bi se spriječile neželjene nuspojave i zlouporabe - to su najviši standardi zaštite kojih se namjeravamo i dalje držati, u skladu s praksama zemalja Europske unije', poručio je Varga.

Hrvatsko farmaceutsko društvo ne prihvaća smjernice; Pravobraniteljica traži očitovanje

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorava da je ljekarnički protokol ne samo diskriminirajući, već i suprotan direktivama EU-a jer ograničava slobodu pristupa piluli za dan poslije. Za tportal je najavila da će o cijelom slučaju zatražiti očitovanje Ministarstva zdravlja i Hrvatske ljekarničke komore.

'(Ne)dostupnost kontraceptivnih sredstava je zadiranje u reproduktivna prava žena. Budući da je reprodukcija tj. začeće, trudnoća i porod stanje imanentno isključivo ženama, koje o tom odluku donose autonomno, svako ograničenje donošenja odluke o tom pravu predstavlja diskriminaciju temeljem spola. Konkretno, u ovom slučaju Hrvatska ljekarnička komora svojim Protokolom vezanim za način prodaje EllaOne ograničava slobodu pristupa ovom medicinskom proizvodu zajamčenu Uredbom EZ br. 726/2004, ujedno izravno diskriminirajući žene u fertilnoj dobi suprotno Direktivi vijeća 2004/113/EZ i Zakona o ravnopravnosti spolova', zaključila je pravobraniteljica Ljubičić u svom očitovanju

U međuvremenu, oglasila se i Maja Jakševac Mikša, izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva, ustvrdivši da oni ne mogu prihvatiti smjernice HLJK-a 'primarno stoga što nemaju uporišta u relevantnom hrvatskom niti europskom zakonodavstvu'. Osim toga, smjernice HLJK-a smatraju neprovedivim u praksi.

Oluja na horizontu

U Hrvatskoj ljekarničkoj komori smatraju da je potrebno donijeti standardizirani postupak o prizivu savjesti. Generalni stav predsjednika HLJK-a Mate Portolana jest da ljekarnik o prizivu savjesti mora unaprijed obavijestiti svog poslodavca, a on je pak dužan osigurati još nekoga u smjeni zajedno s tim farmaceutom. Ostaje vidjeti kakve će to dodatne probleme stvoriti na terenu, kako ženama u nevolji, tako i ljekarnicima.

Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.B.e., upozorava da se cijelo vrijeme netko sa strane petlja u pitanja planiranja trudnoće – od Crkve nadalje.

'Priča o prizivu savjesti je totalna glupost. Takvi ljekarnici trebali bi u ovoj situaciji, sa stotinama tisuća nezaposlenih, odmah dobiti otkaz, pogotovo ako rade u državnim ljekarnama. Neka odu u trgovkinje, bilo što, i oslobode radno mjesto za nekog tko nema priziv savjesti', kaže Sarnavka, podsjećajući na slučaj otprije nekoliko godina, kad je ljekarnica odbila prodati kontracepcijske pilule.

'To je postala sprdačina. Svi su odjednom 'časni', sve katolik do katolika. A ovo s pilulom je najbolja varijanta, umjesto svih trauma kroz koje prolaze žene s neželjenom trudnoćom', napominje Sarnavka.

Takvu odluku ministra Varge izjednačava s 'igrama bez granica' i koketiranjem s onima koji imaju para i utjecaja - Katoličkom crkvom u Hrvatskoj, među najkonzervativnijima na svijetu, unatoč porukama pape Franje da se vjernici ne bi trebali množiti kao zečevi.

'Mali postotak neodgovornih žena koristi pobačaj kao kontracepciju, ali većina se na to odlučuje jer ne osjećaju da su psihički, fizički ili materijalno u mogućnosti pružiti kvalitetan život djetetu', napominje Sarnavka, najavljujući da će B.a.B.e. tražiti opoziv takvog ljekarničkog protokola.

Daniela Drandić, potpredsjednica Udruge Rode, ističe da će tim protokolom ponajviše biti zakinute žene u malim i konzervativnim sredinama.

'Cijeli sustav naopačke je koncipiran: umjesto da se u fokus stavi žena sa svojim željama, potrebama i zahtjevima, čini se da je ona tu samo da služi svrsi i ničem drugom', kaže Drandić. Nju zanima bi li hrvatski ljekarnici koji se odluče na priziv savjesti postupili isto i u Njemačkoj, Švedskoj ili nekoj drugoj razvijenoj zemlji.

'Nažalost, ne živimo u idealnom svijetu, no umjesto da mu težimo, otežavamo ženama da dođu i do onoga na što imaju pravo i što im zatreba u tom trenutku', ocjenjuje Drandić, upozoravajući da u malim ljekarnama ne postoje ni posebne sobe u kojima bi se protokol mogao provesti, uz to što će žene o njihovim seksualnim navikama zapravo ispitivati njihovi susjedi. 'Lakše je to gledati iz perspektive velikog grada, no kršenje prava na privatnost past će puno teže onima u dislociranim mjestima. Da se netko sjetio ovakvog protokola i stao iza njega - to je slika stanja našeg društva', zaključuje Drandić.

Nataša Bijelić, stručna suradnica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), upozorava da takva odredba diskriminira osobe kojima je potrebna hitna kontracepcija i zasigurno će utjecati na to da se žene ne odlučuju na korištenje takvog tipa kontracepcije.

'Zapravo se ograničava dostupnost hitne kontracepcije. To je nečuven pritisak na ostvarivanje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja, što nije ni u skladu s medicinskom strukom. Riječ je o vrlo nepromišljenoj odluci i ustupku konzervativnim društvenim grupama koje nastoje na sve načine ograničiti seksualna i reproduktivna prava', ocjenjuje Bijelić.

Podsjeća da je razina korištenja kontracepcije u Hrvatskoj relativno niska u odnosu na ostatak Europe, a ovim se žene dodatno ograničavaju i diskriminiraju u ostvarivanju svojih prava.