BAUK ODGOVARA:

'Udruge i sindikati pušu na hladno i vrše pritisak'

27.04.2015 u 12:45

Bionic
Reading

Nakon što su jutros udruge civilnog društva i sindikati prozvali vladajuće zbog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, kojime se zabranjuje to da udruge financiraju referendumsku kampanju, stigao je i odgovor resornog ministra uprave Arsena Bauka

'Svi oni koji žele financirati referendum neka novac, umjesto na račun udruge, uplate na račun referendumske inicijative. Dakle želimo spriječiti to da netko dobije donaciju iz proračuna i onda njome financira referendumsku inicijativu, a u isto vrijeme je to zabranjeno financirati sredstvima iz proračuna. Udruge se financiraju iz donacija pojedinaca, nekih programa koji su striktno definirani te iz proračuna, a ukoliko netko od članova udruge želi financirati referendumsku inicijativu, to će napraviti tako da uplati novac na račun koji je otvoren za financiranje te inicijative. To je više transparentno', poručio je udrugama i sindikatima ministar uprave Arsen Bauk.

Međutim zašto onda referendumske kampanje mogu financirati političke stranke, a one također dio sredstava dobivaju iz proračuna?

'Stranke idu i na izbore, stranke imaju političke inicijative, a i financiranje stranaka posebno je regulirano zakonom, no postoje i određena ograničenja da se strankama onemogući sudjelovanje u tim inicijativama. Uostalom, stranke imaju mogućnost same, bez referenduma, pokretati prijedloge izmjena zakona. Ali rasprava o ovom zakonu bit će u Saboru u dva čitanja i u njemu će se sučeliti svi ti argumenti. Ovo je valjda metoda puhanja na hladno koja koristi jednu vrstu pritiska, onu koja se može nazvati i sukob interesa jer se direktno odnosi na njih, ali neovisno o tome, oni imaju dobrih prijedloga', kaže Bauk.

Podsjetimo, udruge i sindikati na press konferenciji pred Saborom jutros su prozvali vladajuće, odnosno premijera Zorana Milanovića, kazavši da želi 'uškopiti demokraciju'. Naime iako su udruge sudjelovale u radnoj skupini za izradu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborene promidžbe i referenduma, sporna odredba pojavila se nakon što je nacrt otišao na javno savjetovanje i kasnije na Vladu.

'U procesu donošenja zakona ima nekoliko koraka, a pred nama su bar još tri koraka - rasprava na saborskim odborima, na plenarnoj sjednici, pa analiza prijedloga zakona. To je za prvo čitanje, a onda za drugo čitanje još jednom. Toliko koraka još ima da ima dovoljno mogućnosti da se usklade stajališta. Ali svatko onaj tko želi financirati inicijativu putem udruge neka to napravi direktno uplatom na račun inicijative i ne vidim što je tu problem, sve je to transparentno', zaključuje Bauk.