POSJET POPLAVLJENIM PODRUČJIMA

Grabar Kitarović dijelila hranu i ručala u pučkoj kuhinji

27.04.2015 u 12:24

  • +11

Kolinda Grabar Kitarović u Gunji

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je danas u posjetu dijelu županjske Posavine koji je u svibnju prošle godine stradao u poplavi, izjavila je novinarima nakon posjeta gunjanskom Društvu osoba s invaliditetom 'Zvjezdice' kako su rezultati obnovi u Gunji vidljivi te kako najveći problem na tom području predstavljaju nezaposlenost i nedostatak radnih mjesta

'Vidim promjene u odnosu na vrijeme od prije nekoliko mjeseci kada smo bili ovdje. Međutim, vide se i problemi i da ljudi nemaju posla. Ovo je područje i prije poplava bilo nerazvijeno tako da je potrebno daljnje ulaganje kako bi se poslovi pokrenuli', rekla je u izjavi novinarima predsjednica Grabar Kitarović koja je o stanju obnove u Gunji razgovarala s ministricom graditeljstva i prostornog uređenja Ankom Mrak Taritaš te čelnicima općine Gunja i Vukovarsko-srijemske županije.

Po riječima ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš, od oko 2100 obiteljskih kuća stradalih u poplavi u županjskoj Posavini do sada je obnova završila na njih oko 1600. U obnovu je do sada utrošeno oko 300 milijuna kuna, a za završetak obnove biti će potrebno osigurati još stotinjak milijuna kuna, kazala je Mrak Taritaš najavivši kako bi obnova kuća mogla završiti do blagdana Velike Gospe.

'Nakon toga za obnovit će ostati još fasade i gospodarski objekti', rekla je ministrica. Kolinda Grabar Kitarović u Gunji je obišla i pučku kuhinju u kojoj se dnevno poslužuje oko 1200 obroka. Dio obroka predsjednica Grabar Kitarović i sama je podijelila korisnicima kuhinje u kojoj je potom i ručala. Posjetila je i obnovljenu igraonicu 'Ganja' i Društvo osoba s invaliditetom 'Zvjezdice' te mještane Gunje koji se nalaze u kontejnerskom naselju i čije kuće još uvijek nisu obnovljene. Obišla je i gunjansku Župnu crkvu sv. Jakova.

U nastavku posjeta, predsjednica će se u Račinovcima susresti s učenicima obnovljene tamošnje osnovne škole 'Ivan Filipović' nakon čega će posjetiti i kontejnersko naselje u tom selu. Posjet istočnoj Slavoniji predsjednica Grabar-Kitarović završit će posjetom područnoj školi u Strošincima u općini Vrbanja.