Hrvatska PODRŠKA STEREOTIPIMA

Vijeće HRT-a: Miss Marple je detektivka - usidjelica

Izvješće Programskog vijeća HRT-a o promicanju svijesti o ravnopravnosti spolova u programima radija i televizije pokazuje da HRT nije dobro shvatio svoju zadaću na tom području, upozorile su danas saborske zastupnice, što pojedinačno, što u ime stranačkih klubova

ZAGREB - U izvješću, koje su klubovi tek primili na znanje, govori se, naime, o programima koji se bave 'tipično muškim i tipično ženskim sadržajima'. 'Serije koje su svojim sadržajem više odgovarale muškoj populaciji su: E -Ring i Specijalna postrojba čija je radnja smještena u vojno okružje te Deadwood, kultni vestern', nabraja se u izvješću.

Kajin brani HRT

Damir Kajin (IDS) branio je HRT navodeći da žene nisu u toj medijskoj kući, ali ni u društvu, podzastupljene niti diskriminirane. 'Žene na HRT-u vode uređivačku politiku, žena je predsjednica Vlade, glavna urednica Informativnog programa HTV-a, na čelu je Ustavnog suda, Ureda državne revizije', rekao je. Kajin je mišljenja da bi država i javnost više interesa trebali posvetiti velikim nepravdama prema određenim kategorijama društva, poput nacionalnih manjina, zaštićenih najmoprimaca, obespravljenih radnika, ocijenivši da pitanje ravnopravnosti spolova ipak 'nije od primarnog interesa'. Ta je njegova ocjena razljutila SDP-ovce, koju su mu predbacivali potpuno nerazumjevanje raspravne teme.

'Životom i tipično ženskim problemima, osim vrlo gledanih telenovela, bavile su se i serije: McLeodove kćeri, Gilmoreice, Sestre, Ružna Betty, Urednica tabloida, a položajem žena-medicinskih sestara u ratu, kultna serija Kineska plaža', smatra Programsko vijeće, koje miss Marple naziva 'detektivkom-usidjelicom'.

Takve ocjene Gordana Sobol (SDP) protumačila je kao podršku stereotipima o 'muškim i ženskim interesima', a upozorila je i na podzastupljenost žena u vrhu HRT-ove uprave, budući da je, kaže, među osam direktora koje bira Programsko vijeće samo jedna žena.

Kao jedino što u Izvješću treba pohvaliti navela je preporuku Vijeća HRT-a o provođenju ciljane izobrazbe urednika o promicanju ravnopravnosti spolova u programima nacionalne televizije i radija.

'HRT izgleda nije najbolje shvatio zadaću po tom pitanju', poručila je Željana Kalaš (HDZ), koju također zanima misle li na HRT-u stvarno da se emisijama o 'detektivki usidjelici' promiče ravnopravnost spolova.

Neprihvatljivim ocjenjuje stav Programskog vijeća po kojemu se pozitivnim ocjenjuje to što je u 15 mjeseci objavljeno 13 priloga o problematici ravnopravnosti spolova. 'Po tome ispada da je pozitivno što se svakih mjesec i pol dana emitira po minuta priloga o ravnopravnosti spolova', kazala je Kalaš.

Smeta ju i to što su u sinoćnjoj HTV-ovoj emisiji Otvoreno na temu predsjedničkih izbora gostovali samo muškarci. 'Zar u Hrvatskoj nema žena politologa, političkih analitičarki, pa i političarki? Nemoguće da žene o tome nemaju svoje mišljenje', istaknula je.

Predsjednik Vijeća Đuro Popijač naveo je, pak, kako Vijeće smatra da je unutar HRT-a zadovoljavajuće stanje ravnopravnosti spolova na uredničkim poslovima, ali da vijeće nije zadovoljno zastupljenošću žena u top-menadžmentu.

Vijeće zadovoljavajućim smatra razinu rodne osjetljivosti u programima HRT-a, no smatra da u emisije češće treba pozivati rodno osvještene stručnjake te u tome educirati urednike i urednice.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još