5.000 PROSVJEDNIKA UDRUGE FRANAK

Uz podršku Glogoškog i Klemma prosvjednici vikali 'Bando lopovska' i 'Hoćemo ostavke!'

25.04.2015 u 11:38

  • +36

Prosvjed udruge Franak

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Bionic
Reading

Prosvjed Udruge Franak, koji je okupio oko 5000 prosvjednika iz Hrvatske, BiH i Srbije, završen je skupom na Trgu sv. Marka, gdje su im se pridružile vođe braniteljskog prosvjeda Đuro Glogoški i Josip Klemm. Uz sirene i zviždaljke prosvjednici su pred zgradama Vlade RH i Hrvatskog sabora vikali: 'Hoćemo ostavke!' i 'Bando lopovska'. Jake snage MUP-a bile su danas raspoređene i u Primorskoj ulici u kojoj živi premijer Zoran Milanović

15:00 Predstavnici branitelja iz Savske 66 Đuro Glogoški i Josip Klemm pozdravili su se s predstavnicima Udruge Franak i dali im svoju punu podršku. Prosvjednici se polako razilaze s Markova trga, a u govorima je naglašeno da će se Udruga Franak nastaviti boriti do kraja. Uz zviždaljke i sirene pred zgradama Vlade RH i Hrvatskog sabora, prosvjednici su vikali 'Bando lopovska!' i 'Hoćemo ostavke!'.Druga skupina, koja je prosvjedovala na Trgu hrvatskih velikana, pred zgradom Hrvatske narodne banke uzvikivala je 'Lopovi, ostavka!', a i ti su se prosvjednici razišli oko 15 sati.

14:00
Jake snage MUP-a raspoređene su na Trgu sv. Marka, na koji pristižu prosvjednici. Policija je zauzela i Primorsku ulicu u kojoj živi premijer Zoran Milanović. U prosvjedu koji je organizirala Udruga Franak sudjeluje oko 4000 ljudi iz cijele Hrvatske te BiH i Srbije.

13:30 Pored Primorske ulice dočekale su ih jake snage MUP-a, postavljene očito iz straha da bi se prosvjednici mogli zaputiti prema stanu u kojem živi premijer Zoran Milanović. Prosvjednici su stigli iz cijele Hrvatske, ali su ih snažno podržali prosvjednici iz BiH i Srbije koji su autobusima pristigli u Zagreb.

13:15
Skup na Trgu Franje Tuđmana završio je pjesmom 'Prijatelji', a netom prije kraja pristiglo je 60 prosvjednika iz Srbije, u ime 20.000 obitelji koje muče isti problemi, koji ne poznaju granice. Prosvjednici su krenuli Ilicom prema središtu grada. Inače, okupljenima se obratio i glumac Sreten Mokrović koji je izveo dijelove monodrame 'Anarhist bankar'

12:51
Sindikalac Ozren Matijašević u svom govoru najavio je da je subotnji prosvjed samo početak građanskog neposluha, upozorivši vlast da ne zna kako će se ona nositi kad je sustigne ulica. Željko Stipić iz sindikata Preporod skup je ocijenio buntom protiv konformističke Hrvatske, dodavši da će osiromašena Hrvatska pobijediti samo ako ne dozvoli vlastima da je 'zavara, maže oči s pričom da mora uzeti nama da bi dala nama'. Premijera Zorana Milanovića i ministra Lalovca nazvao je 'škvadrom koja zna kome treba uzeti', vodeći pri tom politiku otimanja od usta. Poručio je i da je vrijeme za promjenu Hrvatske.

Vođa 'frankista' iz BiH Kemal Duraković kratko je poručio da 'bog sve vidi i ne prašta pa neće ni njima'.

12:39
U obraćanju okupljenima predsjednik NSH-a Krešimir Sever kazao je da impozantna brojka okupljenih slikovito govori o tome koliko se teško živi u Hrvatskoj i koliki je intenzitet krize za koju nismo krivi.
'Banke su zločeste koliko im dopuste vlasti u zemljama u kojima djeluju', rekao je Sever, upitavši se i zašto ne bismo vezali svoje kredite uz nacionalnu valutu, kako to rade Norveška, Velika Britanija ili Švicarska. Sever ističe da odgovornost za postojeće stanje snose izvršna, zakonodavna i monetarna vlast.

12:36 Ivan Kontrec
iz Udruge Franak za tportal je izjavio da su čuli ovih dana kako ministar Lalovac lijepo priča, baš kao da je član njihove udruge. 'Mi ne želimo prazne priče, već konkretnu akciju. I od oporbe čujemo da s bankama treba surađivati. Mi jesmo za suradnju s bankama, ali ne s onima koji su opljačkali državu', kaže Kontrec.
Od predsjednika Sabora Josipa Leke zatražio je opoziv guvernera Borisa Vujčića i naglasio da UF ostaje pri svojim zahtjevima.

12:30
Prosvjednik Ivo Marasović iz Cavtata kaže da ga posebno boli i to što mu se sin zove Franko, a zarobljeni su u dužničkom ropstvu.

12:24
Prema procjenama organizatora iz udruge Franak, okupilo se oko 4000 ljudi. Oglašavaju se sirene za uzbunu, čime prosvjednici žele poručiti kako je vrijeme za uzbunu. Nose se transparenti 'Časni sude, što se čeka?', 'Stop dužničkom ropstvu!' i 'Pazite s kim bankarite'.

Masovni prosvjed u organizaciji Udruge Franak održat će se danas u središtu Zagreba s početkom u podne, kad će kolona s Trga dr. Franje Tuđmana krenuti Ulicom Republike Austrije do Trga bana Jelačića.

U 13 sati prosvjednici će se podijeliti u tri skupine; jedna će preko Radićeve ulice i Zakmardijevih stuba Ćirilometodskom doći na Markov trg i nastaviti prosvjed ispred zgrade Vlade, druga ostaje na Trgu bana Jelačića, dok će treća Jurišićevom krenuti do zgrade HNB-a.

Predstavnici Franka istaknuli su da tako žele pojačati pritisak na nadležne kako bi postigli dugoročno rješenje za kredite u CHF, nakon što se o tome nisu uspjeli dogovoriti s bankama. Pozvali su širok spektar nezadovoljnika, no napominju da smiju sudjelovati isključivo punoljetni građani. Kako je ranije najavio predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški, prosvjed će podržati i branitelji, budući da među njima ima mnogo zaduženih u 'švicarcima'.

Očekuje se da će prosvjed završiti između 15 i 16 sati te da će na njemu ukupno sudjelovati oko 15 tisuća ljudi, a zbog prosvjeda Policijska uprava zagrebačka objavila je posebnu regulaciju prometa jer će zbog masovnosti središte Zagreba biti blokirano.