PROSVJEDNA OPSADA

Središte Zagreba okupirat će tisuće zaduženika u francima

25.04.2015 u 10:15

Bionic
Reading

Masovni prosvjed u organizaciji Udruge Franak održat će se danas u središtu Zagreba s početkom u podne, kad će kolona s Trga dr. Franje Tuđmana krenuti Ulicom Republike Austrije do Trga bana Jelačića

U 13 sati prosvjednici će se podijeliti u tri skupine; jedna će preko Radićeve ulice i Zakmardijevih stuba Ćirilometodskom doći na Markov trg i nastaviti prosvjed ispred zgrade Vlade, druga ostaje na Trgu bana Jelačića, dok će treća Jurišićevom krenuti do zgrade HNB-a.

Predstavnici Franka istaknuli su da tako žele pojačati pritisak na nadležne kako bi postigli dugoročno rješenje za kredite u CHF, nakon što se o tome nisu uspjeli dogovoriti s bankama. Pozvali su širok spektar nezadovoljnika, no napominju da smiju sudjelovati isključivo punoljetni građani. Kako je ranije najavio predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški, prosvjed će podržati i branitelji, budući da među njima ima mnogo zaduženih u 'švicarcima'.

Očekuje se da će prosvjed završiti između 15 i 16 sati te da će na njemu ukupno sudjelovati oko 15 tisuća ljudi, a zbog prosvjeda Policijska uprava zagrebačka objavila je posebnu regulaciju prometa jer će zbog masovnosti središte Zagreba biti blokirano.

Na Trg Franje Tuđmana, gdje u podne započinje prosvjed, stići će ukupno 70-ak autobusa. Ondje će se prosvjednicima kratko obratiti nekoliko govornika, među ostalima matematičar Toni Milun, Antun Laslo iz Udruge OPG-a Život, sindikalisti Krešimir Sever, Ozren Matijašević i Željko Stipić, te glumac Sreten Mokrović koji će izvesti dio predstave 'Bankar Anarhist'. Današnjem prosvjedu pridružit će se i dužnici u švicarskim francima iz zemalja regije. Autobusima iz Beograda i Tuzlanskog kantona stiže najmanje stotinu ljudi koji gorku sudbinu kreditnog zaduženja u francima dijele s desecima tisuća građana Hrvatske, dok će istovremeno prezaduženi Slovenci krenuti put Zagreba u privatnim aranžmanima.

Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita Švicarac iz BiH, najavio je da će u Zagreb osobno stići još u petak navečer, a u subotu ujutro iz Gradačca u Tuzlanskom kantonu krenuo je autobus pun tamošnjih korisnika kredita s valutnom klauzulom u CHF-u. Taj kanton dosad se pokazao najaktivnijim u borbi protiv banaka u zemlji čiji su suci donijeli već više od 200 presuda kojima su dužnici u švicarcima oslobođeni obaveze vraćanja kamate jer je utvrđeno da su ugovorni odnos narušili bankari. Istovremeno, autobus sa žrtvama lihvarskih kredita uputit će se iz Beograda, gdje se za njihova prava bori udruga Efektiva na čelu s predsjednikom Dejanom Gavrilovićem, koji je prethodno za tportal izjavio da zamrzavanje tečaja švicarskog franka ne predstavlja konačno rješenje i izrazio punu podršku Udruzi Franak u traženju dugoročnog rješenja.

Gavrilović će se, kako sad stvari stoje, obratiti sudionicima prosvjeda u ime regionalnih organizacija. Slovenska Udruga Franak pozvala je putem Facebook-stranice sve dužnike na prosvjed u obližnji Zagreb protiv bankara i njihovih lobija. Kolege iz hrvatske Udruge Franak ponudili su da će financirati autobus, ali kako su slovenski dužnici raspršeni po državi, odlučili su da će u hrvatsku metropolu stići u osobnom aranžmanu.


Sudjelovanje udruga iz susjednih zemalja na predstojećem prosvjedu u organizaciji hrvatske Udruge Franak, manifestacija je čvršće suradnje koja među nekima od njih postoji već godinama.

Još 2012. godine, bosanski i hrvatski Franak te srpska Efektiva pokrenuli su zajedničku regionalnu inicijativu za zaštitu klijenata banaka s valutnom klauzulom i s tim ciljem potpisali Zagrebački sporazum. Svi zajedno pripadnici su, kazao je Duraković, Udruženja za prava i zaštitu potrošača osnovanog u prosincu 2014. na Cipru, gdje su uz zemlje regije i domaćina, uključene i Poljska, Mađarska, Grčka, Island, Francuska, Crna Gora. Jedan je od ciljeva te koordinacije zajednički nastup prema europskim institucijama, pa i Europskom parlamentu.

'Mi iz zemalja u regiji svakodnevno smo u kontaktu, razmjenjujemo informacije, djelujemo kao bivša Jugoslavija - muka nas je povezala', ilustrirao je Duraković.