MUKA IH JE POVEZALA

Prosvjednici iz Srbije, BiH i Slovenije kreću put Zagreba

25.04.2015 u 09:07

Bionic
Reading

Sutrašnjem prosvjedu u organizaciji Udruge Franak pridružit će se i dužnici u švicarskim francima iz zemalja regije. Autobusima iz Beograda i Tuzlanskog kantona stiže najmanje stotinu ljudi koji gorku sudbinu kreditnog zaduženja u francima dijele s desecima tisuća građana Hrvatske dok će istovremeno prezaduženi Slovenci krenuti put Zagreba u privatnim aranžmanima

Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita Švicarac iz BiH, najavljuje da će u Zagreb osobno stići još večeras, a sutra iz Gradačca u Tuzlanskom kantonu kreće autobus pun tamošnjih korisnika kredita s valutnom klauzulom u CHF-u. Taj kanton dosad se pokazao najaktivnijim u borbi protiv banaka u zemlji čiji su suci donijeli već više od 200 presuda kojima su dužnici u švicarcima oslobođeni obaveze vraćanja kamate jer je utvrđeno da su ugovorni odnos narušili bankari.

Istovremeno, autobus sa žrtvama lihvarskih kredita uputit će se iz Beograda, gdje se za njihova prava bori udruga Efektiva na čelu s predsjednikom Dejanom Gavrilovićem koji je prethodno za tportal izjavio da zamrzavanje tečaja švicarskog franka ne predstavlja konačno rješenje i izrazio punu podršku Udruzi Franak u traženju dugoročnog rješenja. Gavrilović će se, kako sad stvari stoje, obratiti sudionicima prosvjeda u ime regionalnih organizacija.

Slovenska Udruga Franak pozvala je putem facebook-stranice sve dužnike na prosvjed u obližnji Zagreb protiv bankara i njihovih lobija. Kolege iz hrvatske Udruge Franak ponudili su da će financirati autobus, ali kako su slovenski dužnici raspršeni po državi, odlučili su da će se ranije potrpati u automobile i tako doputovati u hrvatsku metropolu.

Program prosvjeda i regulacija prometa

Na Trg Franje Tuđmana, gdje u podne započinje prosvjed, stići će ukupno 70-ak autobusa. Ondje će se prosvjednicima kratko obratiti nekoliko govornika, među ostalima matematičar Toni Milun, Antun Laslo iz Udruge OPG-a Život, sindikalisti Krešimir Sever, Ozren Matijašević i Željko Stipić, te glumac Sreten Mokrović koji će izvesti dio predstave 'Bankar Anarhist'. Prosvjednici će se uputiti Ilicom prema Trgu bana Jelačića te će se po dolasku na Trg podijeliti na dvije skupine: jedna će krenuti na Markov trg, a druga pred zgradu Hrvatske narodne banke na Trgu burze. Istovremene govore na te dvije lokacije održat će članovi Udruge Franak. Očekuje se da će prosvjed završiti između 15 i 16 sati te da će na njemu ukupno sudjelovati najmanje 15 tisuća ljudi. Povodom prosvjeda, Policijska uprava Zagrebačka objavila je uspostavu privremene regulacije prometa.

Sudjelovanje udruga iz susjednih zemalja na predstojećem prosvjedu u organizaciji hrvatske Udruge Franak manifestacija je čvršće suradnje koja među nekima od njih postoji već godinama. Još 2012. godine, bosanski i hrvatski Franak te srpska Efektiva pokrenule su zajedničku regionalnu inicijativu za zaštitu klijenata banaka s valutnom klauzulom i s tim ciljem potpisale Zagrebački sporazum. Svi zajedno pripadnici su, kazuje Duraković, Udruženja za prava i zaštitu potrošača osnovanog u prosincu 2014. na Cipru, gdje su uz zemlje regije i domaćina uključene i Poljska, Mađarska, Grčka, Island, Francuska, Crna Gora. Jedan je od ciljeva te koordinacije zajednički nastup prema europskim institucijama, pa i Europskom parlamentu.

'Mi iz zemalja u regiji svakodnevno smo u kontaktu, razmjenjujemo informacije, djelujemo kao bivša Jugoslavija - muka nas je povezala', ilustrirao je Duraković.

Prosvjedi protiv lihvarskih kredita održavali su se i u Srbiji i u BiH, no najviše se očekuje od sutrašnjeg prosvjeda u Zagrebu, gdje će se sliti ukupno 70-ak autobusa s prezaduženima u švicarcima. Udruga Franak do te je razine došla postupno, gradeći povjerenje kroz četiri godine postojanja.

'Treba proći vrijeme, treba napraviti mrežu na terenu. Za nas su sazreli uvjeti jer konstantno radimo s ljudima. Sad imamo i nekoliko službenih mobitela, a samo sam ja u posljednje dvije godine preko njega razgovarao s 10.000 ljudi. Iza svega stoji mukotrpan rad', objašnjava Damir Šlogar iz Udruge Franak.

Više o organizacijama dužnika u švicarskim francima u susjednim zemljama možete doznati ovdje.