DOCUMENTA I GOLJP:

Uskratite novac Alki dok je tamo ratni zločinac Norac

24.04.2015 u 13:53

Bionic
Reading

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava zatražili su u petak od predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Sabora Josipa Leke i predsjednika Vlade Zorana Milanovića da odustanu od pokroviteljstva nad Alkom, odnosno od predsjedavanja Organizacijskim odborom, ne ispune li organizatori Alke zahtjev da se iz Viteškoga alkarskog društva Sinj isključi njihov počasni član, ratni zločinac Mirko Norac. Priopćenje Documente i GOLJP-a prenosimo u cijelosti

Hrvatska je javnost dobro obaviještena o pripravama za proslavu tristogodišnjice Sinjske alke, nedvojbeno izuzetno značajnoga povijesnog, kulturnog, društvenog, političkog i turističkog događaja. Javnosti je također poznato, da su pokrovitelji jubilarne alke Hrvatski sabor i Predsjednica republike, dok Predsjednik vlade predsjedava Organizacijskim odborom. Za uređenje Alkarskih dvora i izgradnju Muzeja Alke iz državnoga je budžeta posljednjih nekoliko godina izdvojeno gotovo trideset milijuna kuna (29.400.000).

Sve ovo pokazuje – u mnogome razumljivu – skrb države za jednu od ključnih hrvatskih tradicijskih svečanosti. Baš zbog toga smatramo da je krajnje vrijeme da se – nakon godina sustavnoga prešućivanja problema – jasno upozori na bitan moralni skandal vezan uz Sinjsku alku. Počasni je član Viteškoga alkarskog društva Sinj, koje svake godine organizira Alku, naime i ratni zločinac Mirko Norac, osuđen, u dva sudska postupka, na ukupno 15 godina zatvora zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Norac koji je, uz ostalo, osuđen i zbog toga što je na stratištu blizu Gospića osobno usmrtio nepoznatu žensku osobu, nije – kako to konstatira prvostupanjska presuda – iskazao ni 'pijetet prema poginulima i suosjećanje s onima koji su u operaciji izgubili svoje bližnje.

Dva desetljeća nakon završetka rata javna moralna higijena zahtijeva da se Hrvatska oslobodi primitivno nacionalističkoga odnosa prema nedavnoj prošlosti. Jer, kao što to iskustva mnogih nacija pokazuju, nacionalisti su pripravni opravdavati zločine počinjene 'u ime nacije' (ili ih, barem, relativizirati), primitivni nacionalisti pak počinitelje ovakvih zločina proglašavaju junacima.

Veoma značajan simbolički korak u ovome pravcu bio bi Vaš javni zahtjev organizatorima da, konačno, na Mirka Norca primjene 20. članak svojega statuta, koji glasi: 'Ako se neki član ponaša nečasno i ogriješi se o odredbe statuta, pravilnika, običajnih pravila ponašanja i općih društvenih pravila, mogu mu se izreći stegovne mjere: opomena, ukor, isključenje s proba, zabrana sudjelovanja u Alci ili isključenje iz Alke, smjenjivanje s dužnosti i isključenje iz društva'. Odluka se o isključenju donosi 'ako od redovnog suda ili drugog organa bude pravomoćno osuđen za djelo koje krnji njegov dobar glas.' Vjerojatno, ipak, nema dvojbe u to da ubijanje civila, uza sve ostalo, 'krnji dobar glas' svake udruge (čak i ako se ne naziva 'viteškim društvom').

Smatramo Vašom – moralnom, ali i političkom - obvezom da odustanete od pokroviteljstva nad Alkom (odnosno od predsjedavanja Organizacijskim odborom) ne ispune li organizatori Alke ovaj zahtjev.

Smatramo, također, da bi u takvome slučaju trebalo sugerirati izostanak s Alke i diplomatskome zboru te mogućim drugim inozemnim gostima.
373964 ,378460,375739,329150