SLOVENSKI MEDIJI

Paraf na arbitražni sporazum već poslijepodne?

02.10.2009 u 10:43

Bionic
Reading

Hrvatska će tijekom jutra na pristupnoj konferenciji u Bruxellesu otvoriti šest i privremeno zatvoriti pet pregovaračkih poglavlja koji su godinu dana bili blokirani zbog ocjene Ljubljane da se njima prejudicira granično pitanje, a popodne bi se nakon više od tri mjeseca nastavili i pregovori o granici pa bi ministri vanjskih poslova mogli čak i parafirati nacrt arbitražnog sporazuma, pišu u petak slovenski mediji

Mediji izuzetno velik prostor daju otvaranju 'novog poglavlja' u odnosima s Hrvatskom koje je omogućio ljubljanski dogovor Pahor-Kosor. Pozivajući se na ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara, mediji navode da bi se popodne, nakon pristupne konferencije, mogli sastati ministri vanjskih poslova Žbogar i Jandroković, a zajedno s njima i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn te ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt te da nije isključeno da bi tom prigodom mogao biti parafiran iako ne i potpisan nacrt sporazuma o arbitraži.

'To je prvi sastanak, još jednom ćemo pregledati sve članke nacrta sporazuma', rekao je za Slovensku televiziju kasno sinoć ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Slovenska strana tvrdi da je arbitražni okvir, odnosno nacrt sporazuma s Hrvatskom o arbitraži 'u sadržajnom smislu već dogovoren' i da treba još samo 'definirati neke tehničke detalje', navode u petak slovenski mediji.

Unatoč protivljenju opozicije koja navodi da arbitražni okvir ne daje Sloveniji pravo na teritorijalni izlaz na otvoreno more te mogućnost proglašenja epikontinentalnog pojasa i ekonomskog pojasa u Jadranu, premijer Borut Pahor u četvrtak je naglasio da dugo i kao političar i kao stručnjak za međunarodne odnose prati prijepor oko granice s Hrvatskom i da 'ne bi dao ruke u vatru' za ljubljanski dogovor s hrvatskom premijerkom 'kad ne bi bio uvjeren da je arbitražni sporazum za Sloveniju dobar'.

Doduše, čini se da o arbitražnom okviru postoje neke nedoumice i u samoj Pahorovoj koaliciji pa je tako slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl za ljubljanski dnevni list Dnevnik od petka izjavio da u sporazum treba zapisati 'da granično pitanje Slovenije i Hrvatske mora biti riješeno prije ulaska Hrvatske u EU', a ne samo da do tada mora biti zaključen arbitražni sporazum.

'Ne želim spekulirati kada će Hrvatska postati članicom EU-a jer je otvoreno još mnogo pitanja', rekao je Vajgl, koji dodaje da bi se moglo dogoditi da Hrvatska u EU uđe u paketu s Islandom jer se do sada EU širila na skupine zemalja, a ne samo na jednu novu članicu.

Dnevnik, međutim, navodi da slovenski stručnjaci ocjenjuju kako je 'realistično' da će Hrvatska članica postati 2012. S tom se je procjenom, piše list, složio i nekadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić, koji smatra da bi pristupni pregovori mogli biti završeni iduće godine, no upozorava da najmanje godinu dana traje postupak ratifikacije pristupnog sporazuma za novu članicu u svim starim članicama.

'Ratifikacija je bila najbrža u slučaju Slovačke, a trajala je oko godinu dana. Realno je da svih 27 članica ratificira pristupni ugovor s Hrvatskom u roku godine i pol dana, što znači da bi Hrvatska u EU ušla 2012. godine', rekao je za Dnevnik Granić. On je, međutim, dodao da je 'to realno, ako ne bude dodatnih zapleta sa Slovenijom', a da na to 'može računati svatko tko je ozbiljan i tko ima iskustva'.