PRIJETNJA OSIPANJEM GLASOVA

Kajin i Pusić neće se povući u korist Josipovića

Bionic
Reading

Svi za Ivu - mogao bi glasiti radni naziv inicijative nekolicine SDP-ovih zastupnika koji smatraju da bi Vesna Pusić i Damir Kajin trebali odustati od svojih predsjedničkih kandidatura i već u prvom drugu podržati SDP-ovca Ivu Josipovića

ZAGREB - 'Josipovićev rejting takav je da za dva i pol puta nadmašuje postotke koje u svim istraživanjima imaju i Vesna Pusić i Kajin. Njihova podrška Josipovića bi mogla lansirati k pobjedi već u prvome krugu, a zajednički nastup na ovim izborima bio bi golem vjetar u leđa koaliciji SDP-a, HNS-a i IDS-a na idućim parlamentarnim izborima', tvrde zagovornici ove ideje, uvjereni da bi zajednički kandidat stranaka lijevoga centra mogao smanjiti šansu da na izborima pobijedi neki od nezavisnih kandidata, bilo Nadan Vidošević, bilo Milan Bandić, piše Slobodna Dalmacija.

Oni ističu da bi za oporbenu koaliciju najgore bilo kada bi zbog, kako kažu, ljudskih taština i neracionalnog osipanja glasova na tri kandidata izgubili predsjedničke izbore.

Pritom navode primjer predsjedničkih izbora u Francuskoj iz 2002, na kojima je ljevica imala čak pet kandidata, od kojih ni jedan nije ušao u drugi krug, nego se tamo s Jaquesom Chiracom našao neofašist Jean-Marie le Pen.

Ideja o zajedničkom oporbenom kandidatu, koja nije zaživjela ovoga ljeta, ponovno je reaktivirana, priznali su naši sugovornici, nakon što su istraživanja u rujnu pokazala da je Josipović – najvjerojatnije zbog ulaska Vidoševića u utrku, ali i spekulacije o Bandićevu uključivanju u predsjedničke izbore – sa 32 posto podrške došao na 26 posto.

'Ne odustajem. Moj trend je uzlazni, Josipovićev silazni', tvrdi HNS-ova kandidatkinja Vesna Pusić, koja je uvjerena da je za izbor ključan profil osobe, a ne stranka koja iza njega stoji. Za politiku moraš imati strasti, a tu je moja prednost', kaže kandidatkinja HNS-a, koja ističe da nema ništa protiv toga da ostali oporbeni kandidati, Josipović i Kajin, odustanu u njezinu korist, kao ni da se ona i Josipović nađu u drugome krugu izbora.

'Zašto bih ja odustao? Ja idem na izbore. Već danas nastupam kao da ću već sutra biti u drugom krugu. Tada ću ja pozvati druge oporbene kandidate da me podrže', ističe pak Kajin, koji se, kako kaže, osjeća poput ljudi koji su 1941. išli u partizane.

'Cijelu kampanju financiram sam i ničega se ne bojim. Mogu poginuti, ali obraz izgubiti neću', poručuje Kajin, koji – suprotno dijelu SDP-ovaca - drži da se samo širokom frontom oporbeni kandidati mogu nositi s nezavisnima Vidoševićem i Bandićem.