ODAVANJE POČASTI SAMO U PAKETU

Splitsko loptanje kostima mrtvih antifašista

21.04.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Prvi splitski odred, slavna postrojba sastavljena od golobradih i mahom golorukih mladića koji su u kolovozu 1941. krenuli u borbu protiv okupacije grada i koje su nedugo potom strijeljali fašisti, nikako na zelenu granu. Gradsko vijeće Splita ponovno je odgodilo odluku da im se oda počast imenovanjem jednom malog parka u četvrti Plokite po nazivu postrojbe

Bio je to, ako dobro računamo, treći neuspjeli pokušaj gradonačelnika Ive Baldasara: u prvome je odred trebao dobiti ulicu u istoj četvrti pa se oporba pobunila zbog visokih troškova mijenjanja prebivališta i osobnih iskaznica. Potom je odluka pala na spomenuti park, u stvarnosti malu zapuštenu ledinu, no problem je otkriven u samom nazivu postrojbe - opozicija je inzistirala da iz naziva 'Prvi splitski partizanski odred' izbaci pridjev 'partizanski'.

Pa je gradonačelnik i tome udovoljio. Ali je ovog tjedna svejedno doživio debakl: kako u Gradskom vijeću nema većinu, dano mu je do znanja da će ostati bez kvoruma ako bude inzistirao na ovoj točki. Nije je povukao, ali je SDP-ov predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković ipak stavio na glasovanje prijedlog o njezinom micanju s dnevnog reda. Prošao je, između ostalog zahvaljujući trojici nezavisnih vijećnika, Baldasarovih koalicijskih partnera, koji su samo četiri dana ranije glasovali potpuno suprotno.

Uglavnom, loptanje mrtvim kostima splitske mladosti nastavilo se: oporba predvođena HDZ-om nema hrabrosti reći da se izričito protivi konačnom imenovanju parka, već konstantno odlaže odluku i pokušava trgovati. Ovaj put bitno im je da se istovremeno s Prvim splitskim odredom počast oda i žrtvama komunizma, i to imenovanjem jedne uličice koja vodi do zloglasnog Udbinog zatvora na Katalinića brigu.

Gradonačelnik Ivo Baldasar u ovom slučaju nema hrabrosti za takav potez i neće ostati dosljedan u svojoj ideji osude svih totalitarizama. On bi to rado napravio, ali posljednjih mjeseci ionako je pod rafalnom paljbom javnosti i stranačkih kolega zbog ideoloških vrludanja i slanja vijenaca na braniteljska okupljanja baš na 10. travnja.

Pa je sve skupa propalo, a SDP-ov predsjednik Komisije za imenovanje trgova i ulica Goran Sučić još je podnio ostavku.

Predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića zamolili smo da se konačno javno izjasni slaže li se s odavanjem počasti Prvom splitskom odredu ili ne. Nije bio decidiran, nego dao do znanja da se to može dogoditi samo u 'vezanoj trgovini'.

'O tome smo nadugo i naširoko raspravljali i utvrdili da se spomen-park nazove po toj postrojbi, ali i da se s time realiziraju raniji zahtjevi poput određivanja Prilaza žrtava komunizma', kaže Škorić.

'Sve su to povijesna pitanja i teme pa smatramo da ih treba raspraviti i donijeti odluku konsenzusom. Komunizam kao sustav nije osuđen i trebalo je samo provesti odluku koja je već donesena na Komisiji', dodaje šef splitskog HDZ-a. Upitali smo ga i zašto njegova stranka vezuje ove dvije stvari, pogotovo jer strijeljani antifašisti čak nisu ni bili članovi Komunističke partije.

'Bilo je različitih prijepora, procjenjuje se i količina njihovih spomenika... Imaju jedan u Splitu, a ukupno čak pet. Ali osnovni prijepor je odaje li se time pijetet komunističkoj ideologiji ili ne', uporan je Škorić. Kaže da bi se na spomen-ploči Prvom splitskom odredu, koja je u posljednjih dvadesetak godina vandalski uništavana barem dvadesetak puta, trebalo intervenirati u tekst, odnosno izbaciti većinu i uklesati imena poginulih mladića.

'To je duboka priča, dečki su poginuli i treba im odati poštovanje, ali treba i odvojiti žrtvu od komunizma i komunističke ideologije', nastavlja on. Za kraj smo ga upitali hoće li HDZ i dalje inzistirati na vezanoj trgovini pa je odgovorio da je 'to nekakav smjer kojim će se ići'.

A kako Ivo Baldasar ionako nema većinu u Gradskom vijeću, po svemu sudeći, to će se i dogoditi. Jedan park SDP-u, jedna ulica HDZ-u.