OPROŠTENO 23,3 MIL. KUNA

Je li program otpisa dugova doživio fijasko?

21.04.2015 u 12:02

Bionic
Reading

U pet regionalnih centara socijalne skrbi - Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu i Splitu u jeku je druga faza otpisa duga blokiranima prema B kriteriju

Uvjet je da zadnja tri mjeseca nisu mjesečno primali iznad 2 i pol tisuće kuna samci, odnosno 1.250 kuna po članu kućanstva, da nemaju imovinu koju bi mogli prodati niti štednju. Od početka travnja kada je ova mjera krenula stiglo je oko 2 i pol tisuće zahtjeva za otpis duga.


Zajedno s mjerom A, ukupan odobreni iznos duga po šest tisuća zahtjeva dosegao je 23 milijuna kuna. Potpredsjednica Vlade i resorna ministrica Milanka Opačić ne smatra da program koji je najavljen kao spas za 60-ak tisuća socijalno najugroženijih, nije uspunio očekivanja.

'Nikad nismo govorili o tome koliko će biti otpisanog duga. U ovom trenutku je otpisano 23,3 milijuna, što nije mala cifra. S druge strane, da smo pomogli i ovom broju ljudi, mislim da je velika stvar, jer smo im skinuli teret s leđa. Među ovih 60 tisuća sigurno još ima onih koji imaju uvjete za otpis. Samo je važno doći u regionalni centar. Ovom prilikom ih još jednom pozivamo. Ništa im se ne može dogoditi osim da im se kaže da ne ispunjavaju uvjete. Ali treba doći ovdje i provjeriti sve podatke', rekla je ministrica socijalne politike i mladih prilikom posjeta Centru za socijalnu skrb Zagreb.