NJIHOVA EUROPSKA HIT DESTINACIJA

Američke studentice: Mladi Amerikanci ludi su za Splitom!

25.04.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Dvije mlade turistkinje iz Kalifornije Caitlyn i Louise, koje posljednjih godinu dana žive u Europi, sreli smo u restoranu u Nacionalnom parku Krka i opušteno razgovarali o njihovim dojmovima o Hrvatskoj. Otkrile su nam da su njihovi mladi sunarodnjaci potpuno ludi za Splitom

Caitlyin i Louise apsolventice su komunikološkog studija. Caitlyn je trenutačno na studijskoj godini u Pragu, a Louise u Barceloni. Ovih dana borave u jednom splitskom hostelu i njihovi dojmovi u cjelini su izvrsni. Caitlyn nam je rekla da su došle na pet dana u Split i da su vrlo sretne zbog toga.

'Naravno da smo došle u Split, svi govore o vašem gradu. Svi naši američki kolege studenti koji su ove godine u Europi planiraju posjetiti Hrvatsku, a Split je definitivno na prvom mjestu', otkrila nam je Caitlyn. Istaknula je kako svake godine u Europi na studijima ili na razmjeni boravi dosta američkih studenata.

'U Šibeniku smo upoznale tri cure i jednog dečka, naše sunarodnjake Amerikance koji su trenutačno na različitim studijima u Rimu. Njima je Split samo sat vremena leta. I ne samo da smo čuli komplimente o Hrvatskoj, već svi govore o vašem gradu kao mjestu opuštenog života, lijepih trgova i plaža', dodala je Louise.

Caitlyn i Louise općenito su oduševljene Europom.

'Meni Prag savršeno odgovara, mislim da bih željela ostati živjeti i raditi u Europi. Nekako mi se sve čini humanije, normalnije i ugodnije, mislim da ljudi puno više vremena posvećuju sebi. Pokušat ću ostati raditi u Pragu, barem nekoliko godina na usavršavanju. Vjerujem da će to biti moguće jer ondje živi vrlo brojna američka poslovna zajednica', kaže Caitlyn.

Američke studentice svoj boravak u Hrvatskoj zamislile su provesti smještene u Splitu s povremenim izletima u Šibenik i na slapove Krke, na otok Brač i u Trogir.

'Kad se vratimo sa šibenskog područja, planiramo otići na Marjan gledati zalazak sunca. Danas je bilo malo oblačno, ali sutra će biti sunčano i cijeli dan ćemo provesti na Bačvicama', najavila je Louise. Nju je zanimao Dubrovnik jer planira možda ujesen dok je još u Europi opet posjetiti Hrvatsku.

'Moji roditelji su bili prije nekoliko godina na jedan dan kruzerom u Dubrovniku i bili su oduševljeni', tvrdi Louise.

Louise se veoma svidio hostel u kojem borave u centru Splita. 'Hostel je nov, otkačenog dizajna, a posebna je priča doručak. U hostelima smo navikli na tost i to je sve, a ovdje smo imali pečena jaja s pancetom, kolače, kavu, kekse, namaze i sir, sve super. Sve što smo probali ova dva dana u restoranima je bilo dobro. I uopće nije skupo', zaključila je.

Dok smo razgovarali, mladim studenticama je na stol stiglo naručeno jelo, pečeni brancin s pomfrijem i blitvom - dalmatinski lagani ručak. No tada se Caitlyn šokirala vidjevši da je dobila cijelu ribu - s glavom i ostalim nejestvim dijelovima. Nadala se, naime, da će dobiti očišćeni file. Nama je to, naravno, bilo smiješno. Konobar je spretno i spremno uskočio u pomoć i za dvadesetak sekundi očistio i uklonio glavu i kosti te poslužio očišćenog brancina šokiranoj studentici.

Louise se, međutim, nije zbunila te je lako sama, gotovo rutinski, očistila ribu. Caitlyn nam se opravdala da je nju pogled na riblje oko šokirao. Ipak, nakon što je tako filetiranu i pripremljenu ribu pojela, bila je više nego zadovoljna.

Slične anegdote s američkim turistima već smo čuli u Splitu. 'Ovo je bilo izvrsno, vrlo ukusno, povlačim sve što prije izrečeno', priznala je na kraju mlada Amerikanka.

Mada gošće borave u relativno jeftinom hostelu, dnevno troše na hranu, piće i izlete od 150 do 200 eura, što je znatno iznad studentskog standarda. Pitali smo ih osjećaju li možda da borave u zemlji u kojoj zapravo vlada kriza.

'Ne bih uopće na to pomislila. Iskreno, tek smo tu dva-tri dana i ne možemo steći puni dojam, ali ja na Rivi i na ulicama vidim srdačne i opuštene ljude i zaista nemam taj osjećaj. Nešto slično govore i u Češkoj, a po mom mišljenju ondje se odlično živi. Europa mi izgleda puno ugodnija i tu se kvalitetno živi', zaključila je mlada Amerikanka.