KERUM NA PANTOVČAKU

Jadranka Kosor bojkotirala poziv Kolinde Grabar Kitarović

21.04.2015 u 13:22

Kolinda Grabar Kitarović primila Željka Keruma

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nastavila je u utorak razgovore s čelnicima političkih stranaka i drugih institucija o stanju u zemlji. Na Pantovčaku je jutros bio predstavnik Hrvatske građanske stranke Željko Kerum, a u istom terminu bila je pozvana i nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor. Bivša premijerka se, međutim, nije pojavila

Iako je iz Ureda predsjednice danas Hini rečeno da nisu dobili ispriku ni informaciju o nedolasku Jadranke Kosor, ona za tportal kaže da je u ponedjeljak, dan uoči najavljenog termina, putem tajnice obavijestila Ured predsjednice da će na razgovor doći samo Željko Kerum te nije bilo potrebe da se nju na Pantovčaku čeka kao premijera Zorana Milanovića. Više je razloga zbog kojih se, kaže, jutros nije pojavila u Uredu predsjednice. 

'Kao prvo, imala sam jedan prethodno dogovoreni skup na kojem sam jutros bila. Drugi razlog je taj što gospodin Kerum iza sebe ima i stranku, a ja je kao bivša premijerka još nemam. Odlučila sam svoje vrijeme u Uredu predsjednice prepustiti njemu da može iznijeti svoje prijedloge za, primjerice, rješavanje deficita javnog duga', objašnjava Jadranka Kosor, koja smatra da je termin od 20-ak minuta, na koliko se zapravo svede razgovor, prekratak čak i za jednog sugovornika ukoliko taj misli ozbiljno iznijeti svoje prijedloge za poboljšanje stanja u državi. Stoga smatra da je korektno da je svoje vrijeme prepustila Kerumu.

Podsjeća da je još 2011. principijelno bila protiv sličnog scenarija, kad je tadašnji predsjednik Ivo Josipović pomagao budućem premijeru Zoranu Milanoviću.

'Danas to, po istom obrascu, čini gospođa Grabar Kitarović. To je i pitanje dosljednosti: tada sam smatrala da je to izvan ustavnih ovlasti predsjednika, a smatram to i danas', ističe bivša premijerka.

Grabar Kitarović otišla u NATO iza leđa hrvatskoj Vladi

Nadalje, kao pravnica smatra da Hrvatskoj treba puno rada i puno reda, što znači da se sve institucije u svom djelovanju trebaju kretati unutar zakona i Ustava. Kad je riječ o poštivanju institucija, Kosor podsjeća da aktualna predsjednica nije tražila razgovor s Vladom kad je s funkcije hrvatske veleposlanice u Washingtonu prelazila u NATO, iako je bila dužna obavijestiti Vladu da napušta to mjesto.

'Obavijestila je tada predsjednika Josipovića, ali Vladu nije. Kao premijerka, od toga nisam pravila nikakvu veliku predstavu u javnosti. Nadam se da se ni od mog nedolaska na današnji razgovor neće raditi predstava', kazuje Jadranka Kosor.

'Konačno, ako predsjednica Grabar Kitarović jednom sazove sve predsjednike saborskih klubova na duži sastanak, gdje bi željela iznijeti svoje prijedloge i viziju razvoja Hrvatske kako bismo u interakciji svi razgovarali nekoliko sati, na to bih se odazvala', poručuje Jadranka Kosor.

Kerum: Ne znam zašto Kosor nije došla

Željko Kerum ocijenio je da ona želi pokrenuti procese koji će aktivirati gospodarstvo, poduzetništvo i otvaranje novih radnih mjesta. Predsjednici je govorio o problemima poduzetnika koji 'gube volju ući u neki posao jer ih čeka puno nameta, kontrola, poreza'. Kerum ističe da glavne instrumente za pokretanje gospodarstva ima Vlada, a kao negativan primjer navodi HBOR koji ima ogromne novce i nedovoljno ih plasira ili ih plasira u loše projekte. 'Novac od HBOR-a ne može dobiti dobar projekt, već onaj tko je podoban, odnosno onaj tko je politički blizu s vladajućom strukturom', smatra Kerum, koji je na pitanje novinara zašto na sastanak nije došla Jadranka Kosor odgovorio da on to ne zna.

Na razgovor kod predsjednice Grabar-Kitarović u 15.30 sati pozvani su predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u 16 sati predstavnici Kluba nezavisnih ljevičara. U 16.30 sati na sastanak je pozvan predsjednik Kluba nacionalnih manjina Nedžad Hodžić, u 17 sati predstavnici Demokratskog centra, a u 17.30 sati predstavnici Kluba nezavisnih zastupnika. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić očekuje se na Pantovčaku u 18 sati, a pola sata kasnije i predstavnici Samostalne srpske demokratske stranke.