OGLASILA SE I POLICIJA

'Krmpotić nam nije htio dati pismo u kojem mu se prijetilo'

20.04.2015 u 18:17

Bionic
Reading

Ravnateljstvo policije odbacilo je u ponedjeljak medijske tvrdnje da je policija u subotu odbila postupiti u slučaju prijetnji Ivanu Krmpotiću, jednom od svjedoka optužbe na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču

'Netočna je informacija, koja se pojavila u većini medija, da je hrvatska policija odbila postupiti 18. travnja u slučajevima prijave Ivana Krmpotića o oštećenju brave ulaznih vrata na stambenoj zgradi u kojoj živi, kao i u slučaju pronalaska pisma uznemirujućeg sadržaja', odgovorilo je Hini Ravnateljstvo policije.

Dodaje se da je policija u oba slučaja zaprimila prijave te započela s kriminalističkim istraživanjem sa ciljem pronalaska počinitelja, kao i da je upoznata sa sadržajem uznemirujućeg pisma, ali ono nije izuzeto jer ga je oštećeni odbio ustupiti.

Policija je time odbacila tvrdnje osoba koje se predstavljaju bliskima Krmpotiću da mu nije željela pružiti ni najmanju potporu nakon što je doživio nove prijetnje. Mediji su objavili da je njemačka policija svjedoku Krmpotiću pružila zaštitu, odnosno da ga je sa suprugom prebacila u Njemačku, gdje ga je smjestila u sigurnu kuću.

'Aktivnosti druge zemlje propisane su nacionalnim zakonodavstvom i bilateralnim sporazumima između policija Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke, a takvih aktivnosti njemačke policije u ovom slučaju, u spornom vremenu i događaju, nije bilo, pa su netočni natpisi pojedinih medija', tvrdi Ravnateljstvo policije.

Naglašavaju kako je hrvatska policija spremna pružiti zaštitu svakom ugroženom svjedoku te da su inicirali žurni sastanak s predstavnicima njemačke policije kako bi dobili informacije o mogućoj ugroženosti svjedoka u postupku koji se vodi u Njemačkoj.

U odnosu na moguća svjedočenja hrvatskih državljana u postupku koji se vodi u Njemačkoj, Ravnateljstvo navodi da hrvatska policija od njemačke policije nije zaprimila nikakva saznanja o eventualnoj ugrozi svjedoka koja bi bila temelj za primjenu policijske zaštite, odnosno izvanprocesne zaštite svjedoka u okviru Zakona o zaštiti svjedoka.

Ravnateljstvo navodi da je temeljem bilateralnog sporazuma o suradnji u proteklih nekoliko godina hrvatska policija zaprimila više zahtjeva njemačke policije, koji su odrađeni u potpunosti i pravovremeno.

Poznato je da se u Njemačkoj vodi kazneni postupak u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića no, napominje Ravnateljstvo policije, dinamika izvođenja dokaza i ispitivanja svjedoka u postupku u nadležnosti su njemačkog nacionalnog procesnog zakonodavstva.

Kako izvođenje dokaza nije u nadležnosti policije, hrvatska policija nije raspolagala niti raspolaže saznanjima o svjedocima koji će se ispitati u postupku, pa tako ni o ispitivanja Ivana Krmpotića u svojstvu svjedoka, navodi Ravnateljstvo policije.

Ističe pritom da se institut svjedočenja temelji i na dragovoljnosti, pa temeljem toga svjedoku u postupku nije zabranjeno nesmetano komunicirati s ovlaštenim sudionicima u kaznenom postupku.