OSMIŠLJENA I APLIKACIJA

Vrijeme je alergija, doktori nude nove metode lječenja

19.04.2015 u 12:15

Bionic
Reading

S dolaskom toplog vremena stiže nam i opasnost od neugodnih simptoma uzrokovanih alergijama. Koji su simptomi, kako ih prepoznati i izlječiti? Razgovarali smo sa dr. Ivicom Klapanom iz Poliklinike Klapan. Alergija je prekomjerna reakcija organizma na specifičnu tvar ili više njih, poznatih pod zajedničkim imenom alergeni. Alergeni uzrokuju naizgled 'ne teške bolesti' ali izbjegavanjem lječenja mogu znatno utjecati na kvalitetu života. Jedna od najčešćih je alergijski rinitis

'Alergijski rinitis je kao što svi znamo upalna bolest nosne sluznice koja se prvi puta javlja najčešće u pubertetu, u doba adolescencije i u mlađoj životnoj dobi, iako se naravno može javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Ne radi se o teškoj bolesti iako značajno remeti kvalitetu života bolesnika i umanjuje i intelektualno funkcioniranje i naravno sveopću radnu sposobnost. Osim nosa mogu biti zahvaćeni ždrijelo, oko, sinusi, pluća, znači imamo astmu i tako dalje. Znači možemo govoriti o nekakvoj nasljednoj osnovici o preosjetljivosti na alergene', a uzroci alergija su različiti napominje dr. Klapan:

'Grinje, kućna prašina, alergeni koji mogu dolaziti od pljesni, alergei koji mogu dolaziti od životinja itd. i oni koji su sezonski. Sezoski obično dolaze u rano proljeće ili krajem veljače, otprilike u to doba, kada cvatu odnoso vegetiraju breza, lijeska, topola, lipa. Nakon toga dolaze trave, a negdje krajem ljeta, početkom jeseni, je dominantan period za korove ambroziju.'

Najčešći simptomi alergije su začepljenost nosa, curenje nosa, kihanje, svrbež nosa, svrbež i suzenje očiju. Pacijenti često ne znaju razlikovati alergije od prehlade, ali kaže dr. Klapan, stvar je u načelu jednostavna.

'Prehlada naravno počinje i traje par dana i to naravno gubimo i dobivamo simptome bez ikakve terapije. Alergija pak iziskuje nekakvu terapiju kao što su primjena lokalnih antihistaminika, kortikosteroida i slično, i tu je osnovna distinkcija. Ono što je zapravo zbunjujuće je to da je sluznica kada gledate rinoskopski taj nos, gotovo identična - ona je sivo-plavo lividne odsjajne svjetle boje. Nos je otečen, imate vodeni sekret, pacijent ne može disati na nos, umoran je itd., dakle vrlo slično.'Prva mjera u liječenju alergija je izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva, ali i lječenje. U kojem se upotrebljavaju različite skupine lijekova: antihistaminici, kortikosteroidi, dekongestivi, imunoterapija ali i Rhino-foto-bio terapija.

'Da to je terapija svjetlom, mi je provodimo u našoj klinici već više godina uz pomoć posebno konstruiranog uređaja, koji emitira mješavinu svjetlosti različitih valnih duljina. Nisu opaženi nikakve nuspojave ovog lječenja, a rezultati su i više nego zadovoljavajući prema raportima naših pacijenata. Ono što je jako važno, je da djeluje upravo u situacijama kad je otežano disanje kod pacijenata koji su taj čas izloženi alergenu, a prethodno nisu uzimali ništa od one konzervativne, dosadašnje, standardne terapije. Isto tako djeluje na oslabljen osjet mirisa, na glavobolju, najslabije u početku na pojačanu nosnu sekreciju ali i tu kroz jedan određeni vremenski period također ima učinka.' Osim lječenja, važno je i ne izlagati se alergenima. Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba Dr.Andrija Štampar, osmislio je aplikaciju koja mjeri koncentraciju peluda u zraku Alergo Alert.

'Informacije koje aplikacija pruža su svakodnevne, o koncentracijama prisutnih aeroalergena, znači peludnih alergena koji su prisutni u zraku, ali u obliku broja. Znači to je nešto novo, do sad nismo imali takvu aplikaciju na tržištu. Samim alergičarima pomaže na način da, osim onog semafora koji je do sad pružao informciju da li su vrijednosti prisutne u niskim, umjerenim ili visokim koncentracijama, sada imamo konkretnu brojku.'

Aplikacija je besplatna i dostupna svim korisnicima pametnih telefona s iOS i Android operativnim sustavima. Aplikacija je jednostavna za korištenje te omogućuje visok stupanj personalizacije a pokriva područje nekoliko gradova, Osijek, Virovitica, Zagreb, Pula, Zadar, Duborvnik, a uskoro se priključuje i Split.