SLUČAJAN ILI NAMJERAN GAF

Baldasarov virus: I Milanović slavi 'pobjedu nad antifašizmom'!

18.04.2015 u 17:20

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović cijeli vikend posvetio JE stranačkim obvezama u Dalmaciji. U Splitu je, na konvenciji gradskog ogranka stranke, skoro cijeli govor posvetio tekovinama antifašizma u Europi i Hrvatskoj - što se protumačilo kao poruka gradonačelniku Ivi Baldasaru, koji posljednjih mjeseci po tom pitanju dosta luta

Milanović je čak imao i zanimljiv gaf: spomenuo je da cijela Europa uskoro obilježava 'sedamdeset godina pobjede nad antifašizmom ', pa nakon smijeha prisutnih predvidio da će to biti glavna tema u javnosti.
Podsjetimo, navlaš jednak lapsus dogodio se Baldasaru prošle godine, kada je na 'dan pobjede nad antifašizmom' otkrio spomenik poginulim pripadnicima Devete bojne HOS-a Rafael Vitez Boban. Ovih dana gradonačelnik Splita je ponovno na meti kritika javnosti jer je na 10. travnja u ime Grada poslao vijenac i delegaciju na svečanost na kojoj su okupljeni klicali pozdrav 'Za dom spremni'.

Zoran Milanović odbio je davati izjave za medije. U svom govoru se, pak, jasno odredio o ustaškom sloganu, ali za primjer nije koristio praksu svog stranačkog kolege Baldasara, nego praksu na hrvatskim stadionima.

'Kad se na stadionu zaori 'Za dom spremni', onda se to ne može proglasiti veličanstvenom atmosferom. Moramo reći da to ne valja, svi političari koji imaju glas moraju na takve stvari upozoravati', kazao je Milanović.
'Baš u pobjedi nad antifašizmom hrvatski narod je bio na pravoj strani, a tisuće i tisuće Dalmatinaca prepoznale su što je dobro, a što je prodaja domovine', kazao je, upozorivši ipak i da je taj pokret imao svoju tamnu stranu pa se žrtvama i njihovim potomcima treba obraćati obzirno. 'Ali današnja Europa je antifašistička, sazdana na tim vrijednostima, a ne crnokošuljašima i smeđekošuljašima.'

'Neki danas stavljaju popise tko voli ili ne voli Hrvatsku, a takve podjele su čisto zlo, neistine i nemaju veze s pameću i onim što se stvarno događa. Tome se treba suprotstaviti riječima i djelima', pozvao je šef SDP-a. Potom je secirao riječi hrvatske himne 'Lijepa naša' i ustvrdio da se radi o jednoj od najmiroljubivijih himni na svijetu, 'pjesmi mira, ljubavi i samosvijesti'. 'Ona nije poklič i poziv na uništenje, nego na zdrav razum', kazao je i zaključio da to nije slučajno.

Ostojić: Kradu nas na izborima!

Na protokolarnom uvodnom dijelu konvencije splitskog SDP-a izredali su se govornici s kurtoaznim pozdravima: potpredsjednik Vlade Branko Grčić pozvao je da seuoči parlamentarnih izbora iz Splita širi entuzijazam jer će se kampanja ove stranke bazirati na rezultatima. 'Imamo ih i oni će biti još vidljiviji. Mi imamo vjerodostojnost, a kod opozicije se širi strah od tih rezultata', objasnio je Grčić. Ipak, snažno je odjeknuo kratak govor ministra policije Ranka Ostojića, koji je otvoreno ustvrdio da se na hrvatskim izborima - kradu glasovi. 'Split će ovaj put pomoći sredinama u kojima SDP nije jak, tamo gdje nam kradu izbore. Treba iskontrolirati svako biračko mjesto!', upozorio je Ostojić.

S druge strane, tijekom prosvjeda u Francuskoj zbog ubojstva u 'Charlie Hebdou', čuo je ljude kako pjevaju stihove 'Marseljeze' koji pozivaju na osvetu i zbog toga se, kaže, naježio.


Okupljenim SDP-ovcima Milanović je rastumačio da su sve prave vrijednosti u Europi rezultat ideja i borbe socijaldemokracije, a da ih danas napadaju sa svih strana: s desnice 'oni koji mrze', a s ljevice 'oni koji se ponašaju kao da ne žive u realnom svijetu'. Dugovi se moraju vraćati, protumačio je premijer, ali i najavio da Hrvatska 'neće biti dužna i nitko je neće ucjenjivati', odnosno da će svoje dugove s lakoćom vraćati. 'Te ratove ćemo voditi u Europskoj komisiji, mala smo zemlja, ali se moramo izboriti za sebe', dodao je.

Interpelaciju pokrenutu protiv njegove vlade zbog istraživanja ugljikovodika u Jadranu, Milanović je proglasio rezultatom 'čiste zlobe i zavisti', kazavši da je 'patriotski zadatak' vidjeti što imamo u podmorju - a potom o tome odlučiti, moguće i na referendumu.

'Nakon tri i pol godine mogu reći da sam ponosan i zadovoljan radom Vlade i svojih suradnika. Smijem li reći da su pošteni? Rezultati se vide; nisu spektakularni, ali bit će još vidljiviji i zbog toga su naši politički protivnici nervozni. Izazivam onoga iz druge stranke na debatu, neka objasni tko je bio bolji od ove vlade. Možda one HDZ-ove iz vremena privatizacije ili posljednje dvije?' kazao je Milanović i najavio da će njegova vlada raditi 'do posljednjeg dana mandata'.