'POMOZIMO DJECI S INVALIDITETOM'

'Ukinite diskriminirajuće odredbe o dječjem doplatku!'

17.04.2015 u 17:16

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' uputila je zahtjev Vladi da ukine diskriminirajuću odredbu članka 12. Zakona o doplatku za djecu u kojoj dijeli osobe s invaliditetom starije od 27 godina na one koji su počeli primati dječiji doplatak prije 1. siječnja 2002. i one koji su dječiji doplatak počeli primati nakon tog datuma, iako se radi o osobama sličnog teškog zdravstvenog stanja

Riječ je o diskriminaciji jer osobe istog zdravstvenog stanja nemaju ista prava, smatraju u inicijativi i podsjećaju da su preko neovisnog zastupnika Mladena Novaka inicirali izmjene zakona kojima bi se izjednačilo pravo na dječji doplatak za sve korisnike preko 27 godina starosti.

Podsjećajući da je Vlada na nedavnoj sjednici Saboru predložila odbijanje tog prijedloga, uz objašnjenje potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić da se time 'šire prava osoba s invaliditetom za što u proračunu nema novca', inicijativa ističe da se ne traže nikakvo proširenje prava nego izjednačavanje prava i prestanak diskriminacije.

Tvrdnje o nemogućnostima financiranja apsurdno je komentirati s obzirom na činjenicu da smo dugogodišnji svjedoci rasipanja novca poreznih obveznika, netransparentnih trošenja milijuna i uređenja soba vrijednih stotine tisuća kuna, poručuju iz inicijative.

'Ministricu Opačić podsjetit ćemo na podatak, koji je nedavno iznijela Državna revizija, da je Ministarstvo socijalne politike i mladih prošlu godinu završilo s viškom od oko 30 milijuna kuna, a taj iznos dovoljan je za prestanak diskriminacije nad osobama s invaliditetom', kažu u inicijativi.

Od Vlade traže da poštuje Ustav i Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom koji određuju pravo na jednakost i poštovanje ljudskih prava, te Saboru predloži izmjenu diskriminirajuće zakonske odredbe.

Od 1. siječnja 2002. na snazi je Zakon o dječjem doplatku po kojemu osobe s invaliditetom koje navrše 27 godina nemaju pravo na dječji doplatak. Onima koji su ga do tada primali to je pravo ostavljeno, a po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje riječ je o 4.143 osobe starije od 27 godina.

Po evidenciji HZMO-a, na dan 13. ožujka 2015. bilo je 15.020 djece s težim oštećenjima zdravlja mlađih od 27 godina kojima je dječji doplatak isplaćen.

Za djecu s težim oštećenjem zdravlja pravo na doplatak ostvaruje se bez obzira na visinu prihoda koji kućanstvo ostvaruje, a svota doplatka određuje se u visini od 25 posto od proračunske osnovice i iznosi 831,50 kuna.

Procjenjuje se da Hrvatskoj ima oko 2000 osoba s tjelesnim oštećenjima starijih od 27 godina koje traže izjednačavanje prava po osnovi dječjeg doplatka.