IVO JOSIPOVIĆ:

'Ministarstvo besmisleno progoni Zelenu akciju'

01.10.2009 u 16:48

Bionic
Reading

U javnu polemiku Zelene akcije i Ministarstva zaštite okoliša uključio se i SDP-ov kandidat za predsjedničke izbore Ivo Josipović. Podsjetimo, Ministarstvo je odbacilo kao neosnovane 'sve insinuacije Zelene akcije' da podizanjem prekršajne prijave protiv Zelene akcije perfidno nastoji ugasiti tu najveću hrvatsku udrugu za zaštitu okoliša

ZAGREB - 'Aktivisti Zelene akcije potpuno su u pravu: komunalna su poduzeća, pa i Čistoća, dužni brinuti o zdravlju građana i uklanjati opasni otpad. Potpuno je neprihvatljivo da se njihov legitimni protest protiv nerada odgovornih službi pokušava sankcionirati. Smiješna je optužba Ministarstva zaštite okoliša da je protestno donošenje otpada pred Ministarstvo nezakonito odlaganje otpada. Prekršajni progon Zelene akcije nedostojna je odmazda zbog legitimnog protesta. Ta zlouporaba prekršajnog prava u političke svrhe sramoti Hrvatsku i pokazuje je kao represivnu državu koja guši civilno društvo i demokraciju. Vjerujem da će Ministarstvo shvatiti koliku štetu čini i odustati od besmislenog progona Zelene akcije, izjavio je Josipović.

Zbog prosvjednog performansa u kojem je ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša na par sati izloženo pedesetak ambalaža od boja i lakova u obliku upitnika, Zelenoj akciji prijeti novčana kazna u ukupnom iznosu od 350.000 do 800.000 kuna, jer je spomenuto ministarstvo pokrenulo apsurdan prekršajni postupak protiv udruge pred Prekršajnim sudom u Zagrebu. Više pročitajte ovdje.