OGLASILA SE I AGENCIJA

Svi se slažu: Radman treba objaviti kolika mu je plaća

17.04.2015 u 10:57

Bionic
Reading

Koliku plaću zapravo ima Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, i dalje je nepoznato, a iako je saborski Odbor za medije jučer zatražio da nadopuni izvještaj o plaćama na HRT-u, on je jasno i glasno rekao kako to neće napraviti jer bi na taj način prekršio tri zakona. Međutim u Agenciji za zaštitu osobnih podataka smatraju da bi Radman trebao dostaviti podatke o svojoj plaći

Prije desetak dana tportal je od Radmana zatražio podatak o njegovoj plaći i tada nam je odgovoreno da se je to nemoguće jer bi se prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka. U međuvremenu je Radman pronašao još dva zakona - Zakon o HRT-u i Zakon o radu - kao izliku za nedostavljanje izvještaja o plaćama na HRT-u, kako svoje, tako i svih rukovoditelja.

Međutim u Agenciji za zaštitu osobnih podataka kažu da se HRT, odnosno Radman, 'pri uskrati davanja odgovora o iznosu neto plaće ima pravo pozvati na Zakon o zaštiti osobnih podataka na način da je moguće dostaviti podatak o bruto iznosu plaće koji treba biti transparentan jer je HRT javna ustanova'.

Drugim riječima, Radman bi kako Saboru, tako i medijima trebao dostaviti iznos svoje bruto plaće. U Agenciji nadalje pojašnjavaju da podatak 'o iznosu neto plaće, nakon što su u obračun uključene razne osobne korekcije - osobni odbitak, alimentacije, invalidnost, razne članarine, radni staž i slično - predstavlja osobni podatak u smislu Zakona te je isti potrebno zaštititi i ne učiniti dostupnim primateljima bez opravdane svrhe i valjanog pravnog temelja'.

Podsjetimo, Radman je u prvom dopisu Saboru dao podatke za 2014, u kojoj je na snazi bila odluka Vlade kojom su plaće rukovoditelja na HRT-u bile limitirane na 17.000 kuna. Međutim tu je odluku čelništvo HRT-a ukinulo u siječnju pa su narasle plaće rukovodećih kadrova.

Osim što je najavio da neće dostaviti podatke o plaćama, Radman je poručio Odboru da, ukoliko smatra da na HRT-u ima nešto protuzakonito, provjeri iznose plaća na druge načine.

'Možete se osloniti na druge načine nadzora, i kroz Nadzorni odbor HRT-a, koji se među ostalim usuglasio s pravilnikom o plaćama', rekao je Radman.

Dražen Rajković, donedavno član NO-a HRT-a, kaže pak da im je Radman na jednoj od prvih sjednica NO-a kazao 'kako je svoj ugovor o radu sklopio s bivšim Nadzornim odborom HRT-a'.

'Tada nismo ništa preispitivali; vjerovali smo na riječ. Međutim kada je predsjednica NO-a HRT-a tog saziva, Silvija Luks, u intervjuu jednim dnevnim novinama potkraj prosinca 2014. izjavila da ona s Radmanom nije željela potpisati menadžerski ugovor jer je smatrala da nitko nema pravo na neprimjerene zarade, zatražio sam neposredan nadzor Radmanova ugovora. Međutim novi predsjednik NO-a Viktor Gotovac i član Svetozar Sarkanjac to su onemogućili davanjem ostavki i posljedično raspuštanjem NO-a HRT-a. Mislim da je raspuštanju cilj bilo skrivanje plaće. Ako Luks nije potpisala Radmanov ugovor, tko jest, jer on nikad nije došao na sjednicu NO-a čiji sam ja bio član. Ako se pokaže da je točno to da je Gotovac potpisao menadžerski ugovor Gorana Radmana s HRT-om, to je učinio protuzakonito, pa ću protiv njega osobno podnijeti kaznenu prijavu i napisati pismo dekanu Pravnog fakulteta u Zagrebu da znaju kakvog imaju profesora', istaknuo je Rajković.

Upitan znači li to da sumnja da je Radman imao veću plaću od limitirane i prije 26. siječnja 2015, kada je odluka promijenjena, Rajković kaže da je sve moguće iako tako nešto ne može tvrditi.