ZRAČNI POROD IZNAD BRAČA

Još jedna Korčulanka rodila u helikopteru Ratnog zrakoplovstva

16.04.2015 u 15:28

Bionic
Reading

Na hitnom medicinskom letu s otoka Korčule do Splita jutros je oko 9.30 rođena beba. Ovo je već drugi porod jedne Korčulanke u helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Mi-8 MTV, izvijestili su iz Ministarstva obrane

Tridesetdvogodišnja majka rodila je dječaka nešto prije nadlijetanja Brača, 20-ak minuta prije planiranog slijetanja na helidrom KBC-a Split. Sretnom trenutku rođenja svjedočila je posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze u sastavu: kapetan bojnik Krešimir Matan, kopilot poručnik Marko Gerić te tehničar letač, narednik Josip Sovulj. Dežuran liječnički tim Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije činili su doktor Ozren Krešić i medicinski tehničar Goran Karna. Nakon poroda u zraku beba je zbrinuta u rodilištu splitskih Firula.

Letačka posada ETH zadnji je porod u helikopteru imala 30. kolovoza 2013, kada je također majka iz Korčule sretno rodila dječaka u helikopteru.

Kapetan posade, bojnik Krešimir Matan rekao je kako ih je nakon desetak minuta leta iz Korčule liječnik iz kabine helikoptera obavijestio da je upravo krenuo porod. 'Uključili smo grijanje u helikopteru, let je protekao mirno i uredno do slijetanja na Firule te smo uspjeli na brzinu čestitati majci na rođenju dječaka. Najvažnije je bilo čuti kako su i majka i beba jako dobro, a naša je posada morala odmah krenuti na još jednu zadaću prijevoza trudnice iz Dubrovnika', iznio je dojmove bojnik Krešimir Matan.

Ista je posada, odmah poslije slijetanja na helidrom Firule, dobila dojavu o još jednom hitnom prijevozu trudnice iz Dubrovnika te je odmah poletjela prema Dubrovniku te dovezla i drugu trudnicu do KBC-a Split.