NAKON OTKRIĆA TPORTALA

Šef Zavoda za dijalizu podnio ostavku!

01.10.2009 u 20:41

Bionic
Reading

Pročelnik Zavoda za dijalizu KBC Zagreb - Rebro podnio je u četvrtak poslijepodne ostavku na dužnost, nakon pritiska ministra zdravstva Darka Milinovića, a kao posljedica afere dijaliza koju je otkrio tportal nakon tromjesečnog novinarskog istraživanja

Kesovu ostavku je tražila Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika KBC Zagreb – Rebro, uz teške optužbe za nesavjesno i nekvalitetno liječenje te nečasne radnje, koje je potkrijepila hematološkim i biokemijskim nalazima pacijenata, a sve svoje nalaze i kompletnu dokumentaciju bili su dostavili svim mjerodavnim državnim institucijama, uključujući i istražna tijela.

Kesovi tajni računi

Tportal ima i dokumentaciju o tajnim austrijskim računima dr. Petra Kesa, čije ćemo kopije objaviti u petak. Prema dostupnim dokumentima, dr. Kes je dobivao novčane 'nagrade' od dobavljača lijekova i opreme te potrošnog materijala za Zavod za dijalizu. Je li riječ o vjerodostojnoj dokumentaciji pokušat ćemo doznati u petak ujutro u razgovoru s dr. Kesom.

'U više smo navrata pokušali, putem Knjige žalbe, problem riješiti nasamom Zavodu za dijalizu. Međutim, nikad nitko nije odgovorio na našežalbe, premda ih zakon obvezuje da to učine u roku od tri dana odpodnošenja žalbe. Nakon višegodišnjeg ignoriranja i nebrige nismo imalidrugog izbora nego alarmirati sve mjerodavne državne institucije.Nadamo se kako će državna tijela učiniti sve da nam pomognu, jer će namnjihova energična akcija spasiti i produžiti život', poručuje Jozo Lončar, predsjednik UDIT-a.

Lonačar: Ostavka nije dovoljna tražimo kazneni progon

Prvo je reagiralo Ministarstvo zdravstva i u travnju poslalu inspekciju na Kesov Zavod za dijalizu. Ministar Darko Milinović u ekskluzivnoj izjavju za tportal naglašava kako je bio spreman smijeniti i samog ravnatelja Rebra akademika Željka Reinera da nije do petka ujutro on smijenio Kesa to jest da Kes, u međuvremenu, nije sam odstupio. Milinović je bio zadovoljan što se Reiner uklopio u politiku maksimalne zaštite pacijenata i nulte tolerancije prema korupciji u zdravstvu. Naglasio je da će dr. Kesu dati još jednu šansu da opravda svoj rad i ako Kes uspije dokazati da je radio pošteno, Milinović će ga vratiti na čelo Zavoda za dijalizu.

Predsjednik UDIT-a Lončar nezadovoljan je Kesovom ostavkom i traži njegov kazneni progon, a ministru Milinoviću i Reineru proučuje kako je pročelnik zavoda za dijalizu odavna trebao biti smijenjen i nije mu se trebao dozvoliti 'častan uzmak'. 

Ministar Milinović s pacijenticom na dijalizi
Negativan nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva

Tportal je u četvrtak objavio kako je u posjedu nalaza Odjela zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva.pdf koja je, zbog pritužbi pacijenata, tijekom travnja i srpnja ove godine obavila stručni nadzor na Zavodu za dijalizu KBC Zagreb – Rebro. Iz tog nalaza proizlazi zaključak da pacijenti dr. Petra Kesa ne dobivaju odgovarajuću dijalizu.

Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u svom inspekcijskom nadzoru na Zavodu za dijalizu Rebra utvrdilo je da su rezultati dijalize prikazivani boljima nego što su bili, da je dijaliza nekontrolirano i neselektivno intenzivirana te da su pacijenti izloženi neadekvatnoj korekciji anemije jer dobivaju nedovoljne količine eritropoetina i željeza.

Inspekcija: Primijenjeni postupci nedjelotvorni i skupi

Stručno povjerenstvo je utvrdilo i da je previsok postotak bolesnika kod kojih se provodi dijaliza putem endovenoznih katetera jer su 'trajni kateteri lošije rješenje krvožilnog pristupa i povezani s dugoročno lošijim ishodom pacijenta'.

U nalazu Stručnog povjerenstva navodi se i da su kontinuirani postupci korišteni za liječenje akutnog zatajenja bubrega primjenjivani najčešće diskontinuirano i da su primijenjeni postupci nedjelotvorni i skupi.

'Uvidom u utrošeni materijal za kontinuirane postupke korišteno je prosječno manje od 10 litara infuzata/dijalizata po postupku, a standard je prosječno 48 litara na dan', ističu potpisnici nalaza Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva, prof. dr. Svjetlana Čala i doc. dr. Mladen Knotek

Kes: Riješio sam aferu Baxter

Prof. dr. Kes ogorčen je što ga se optužuje za nesavjesno liječenje i što se za obračun s njim koriste pacijenti. Ističe da ga se napada jer ima sjajne profesionalne rezultate te da je upravo on riješio aferu Baxter i aferu trovanja aluminijem u Sisku. Osam je godina bio predsjednik Hrvatskog društva nefrologa, član je niza uglednih europskih liječničkih (znanstvenih) organizacija. Posebno ističe da je odnedavna i guverner Europskog društva za umjetne organe te jedan od osnivača Mediteranskog udruženja za bubrege.

Dr. Kes: Koriste pacijente za osobni obračun sa mnom!

Prije nego što se suočio s pritiskom ministra zdravstva, u prvoj izjavi za tportal prof. dr. Petar Kes je naglasio kako je zahtjev za njegovom smjenom obračun s njim kao osobom jer se netko želi dokopati njegove funkcije te ističe kako je žalosno što se za to koriste bolesnici koji se liječe na Zavodu za dijalizu. Na sve optužbe odgovara da je njegova stručnost dokazana i da je on od Zavoda na Rebru i napravio nacionalni referalni centar za liječenje bubrežnih bolesti.

'Primio sam jutros od ravnatelja Reinera nalaz Stručnog povjerenstva i o njemu ću se očitovati tokom dana – odgovorit ću na sve navedene tzv. stručne primjedbe i siguran sam da svoj posao radim izvanredno te da savjesno liječim svoje pacijente', ističe dr. Kes. Zatražio je stručno suočavanje s potpisnicima nalaza inspekcije, kojima odriče kompetentnost za stručni nadzor njegovog rada.

'Tražit ću da suočimo stručne argumente kroz naše strukovne organizacije, prije svih pred Hrvatskim društvom za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju', poručuje pročelnik Zavoda za dijalizu KBC-a Zagreb – Rebro dr. Kes.

Lončar: Nije nas briga tko je pročelnik nego kakvi su nalazi!

Predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika KBC Zagreb – Rebro Jozo Lončar kaže da njih uopće ne zanima tko je pročelnik Zavoda nego njihovi nalazi i zdravlje koje je, tvrdi, ugroženo neadekvatnim liječenjem dr. Kesa. Podsjeća da pritužbe članova njihove udruge na probleme na Zavodu za dijalizu traju jako dugo, od prve godine dolaska dr. Kesa za pročelnika Zavoda, 'kada su se počeli gubiti dotad odlični običaji i način rada s dijaliziranim i transplantiranim pacijentima'.

Čekaju se potezi akademika Reinera i dr. Hebranga
Hebrang i Reiner znaju sve

O svojim problemima članovi Udruge obavijestili su u lipnju i predsjednika Odbora za zdravstvo dr. Andriju Hebranga te s njim i ravnateljem KBC-a Rebro akademikom Željkom Rainerom održali sastanak na kojemu im je obećano da će provjeriti sve njihove tvrdnje i dokumentaciju koju su priložili.

U kratkoj izjavi za tportal akademik Reiner tijekom prijepodneva u četvrtak je potvrdio da je zaprimio i dr. Kesu proslijedio nalaz Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva te da će, prije bilo kakve odluke, pričekati očitovanje pročelnika Zavoda za dijalizu, prof. dr. Petra Kesa. Međutim, nakon pritiska ministra Milinovića i poruke da će smijeniti Reinera ukoliko ne smijeni Kesa, dr. kes je sam podnio ostavku u kasno poslijepodne.

Do zaključenja teksta nismo uspjeli uspostaviti kontakt s dr. Hebrangom.