TROČLANA DELEGACIJA

HDSSB kod Grabar Kitarović: 'Više glava više zna'

15.04.2015 u 18:39

Bionic
Reading

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izrazio je u srijedu zadovoljstvo razgovorom s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, ističući nužnost dijaloga svih institucija u pronalaženju rješenja za izlazak iz krize

'Važno je pokrenuti razgovore, uspostaviti dijalog, a mi smo iznijeli i temelje svoga programa, odnosno ono za što vjerujemo da je nužan preduvjet za izlazak iz krize', rekao je Vulin novinarima nakon sastanka.

Dodao je kako se HDSSB složio s ocjenom Grabar-Kitarović da je u Hrvatskoj danas, nažalost, prevelika podijeljenost u društvu. 'Trebamo zajedno raditi da to tako više ne bude', rekao je.

HDSSB je u razgovoru s predsjednicom istaknuo poljoprivredu, temeljnu odrednicu razvoja Slavonije, Baranje Srijema i Podravine.

Iznimno nam je važno da dobijemo kvalitetnu strategiju hrvatske poljoprivrede koju danas nemamo, rekao je Vulin.

Druga tema razgovora bio je administrativni preustroj Hrvatske, a Vulin je ocijenio kako ni mnogo bogatije države od Hrvatske ne mogu financijski izdržati ovoliko jedinica lokalne samouprave.

To ne znači ukidanje županija ni dijeljenje Hrvatske, nego njihovo okrupnjavanje i na taj način jačanje ljudskih i financijskih kapaciteta, dodao je čelnik HDSSB-a.

Napomenuo je da uz to sve ide i decentralizacija kako se više ne bi iz centralne blagajne raspolagalo s više od 92 posto javnih financijskih sredstava, kao što je bilo dosad.

Vulin je potvrdio da Grabar-Kitarović ima njihovu potporu u zahtjevu za održavanje zajedničke sjednice s Vladom.

'Hrvatska treba postati zreliji, ozbiljni sustav u kojem nikome neće naškoditi dijalog, razgovor između institucija države, kao što je i ovaj današnji predsjednice s parlamentarnim strankama. Više glava više zna', objasnio je, dodajući kako to što je razgovor bio kratak ne znači da nije imao smisla.

'Sigurno da ne očekujemo da će se u pola sata riješiti stvari na operativnoj razini, dovoljno je iznijeti za što se mi zalažamo i čuti stav predsjednice', istaknuo je, dodajući da HDSSB poštuje institucije te se zato i odazvao pozivu predsjednice Republike.

Novinare je zanimalo i stajalište HDSSB-a o proslavi 20. obljetnice 'Oluje'. Vulin smatra da bi se ona trebala održati u Kninu, a istaknuo je da ima i drugih važnih datuma iz hrvatske povijesti i Domovinskog rata koji se mogu obilježiti mimohodom u Zagrebu.

Na sastanku su bili i saborski zastupnici HDSSB-a Ivan Drmić i Josip Salapić.