OKUPLJA SE STRANKA

Josipoviću prelaze dva zastupnika, jedan od njih je Kregar?

14.04.2015 u 06:57

Bionic
Reading

Kada osnuje stranku, u svibnju, Ivo Josipović moći će se pohvaliti time da je ona parlamentarna. Naime, prema pisanju Jutarnjeg lista, Josipovićevoj stranci namjeravaju se pridružiti dva saborska zastupnika, a jedan od njih mogao bi, čini se, biti trenutno nezavisni zastupnik Josip Kregar

Dobar dio onih koji su se u vrijeme predsjedničke kampanje povezivali s Ivom Josipovićem ipak ga, čini se, neće pratiti u nastavku njegove političke karijere. Neki od njih jasno su to dali do znanja i tportalu prošli tjedan, kada su se oglasili i neki saborski zastupnici.

Međutim, prema pisanju Jutarnjeg lista, Josipovićevoj stranci trebala bi se pridružiti dva zastupnika, čime bi ona postala parlamentarna. Jedan od njih možda bi mogao biti i Josip Kregar, nezavisni zastupnik koji je ušao u Sabor s liste Kukuriku koalicije.

'Kad stranka bude osnovana, onda ćemo vidjeti hoću li pristupiti. To nije jedini podatak koji trebam. Volio bih vidjeti tko je još u društvu i tko će biti član stranke. Međutim neću skrivati svoje simpatije i sklonost prema takvoj inicijativi', kazao je Kregar za tportal.

Na lijevoj strani političkog spektra već je niz stranaka i pitanje je može li Josipović bez podrške SDP-a postići uspjeh u izbornoj godini.

'Moja odluka se ne temelji na proračunu koristi i što će biti uspjeh, nego na unutarnjem osjećaju savjesti. Postoji potreba za razumnim i sposobnim ljudima. Ako se zadovolje ti uvjeti, bit će teško izbjeći ne podržati to. Broj onih koji su se deklarirali kao mogući saveznici Ive Josipovića prije izbora je bio veći, a mene kao suradnici vesele oni koji ne kalkuliraju oko toga koji će izboriti položaj', kazao nam je Kregar

Podrška Kregara Ivi Josipoviću nije iznenađujuća. Obojica su profesori na Pravnom fakultetu, a Kregar je Josipovića združno podržavao i tijekom kampanje, pa je čak i sudjelovao kao govornik u Josipovićevom prvom predizbornom spotu. Kregar je u Saboru žustro podržavao i izbor Josipoviću bliskog Gorana Radmana za ravnatelja HRT-a, a mediji su Kregara i Josipovića povezivali i kroz aferu 'Zlatica'.

No dok Kregar i dalje podržava bivšeg predsjednika, neki drugi ipak su mu okrenuli leđa. Tako se prije izbora spekuliralo o suradnji Josipovića s Nikicom Gabrićem, ali i Ivanom Jakovčićem, te stvaranju nekog, tzv. trećeg puta. Jakovčić je trenutno europarlamentarac, a Gabrić je prošli tjedan za tportal kazao da se neće pridružiti Josipovićevoj stranci.

'Sretan put' prošli tjedan Josipoviću je poželjela i Jadranka Kosor, kazavši da nema govora o suradnji jer ona ipak pripada centru te desnom centru.

Na suradnju ne pomišlja ni SDP-ov Gvozden Flego, a on je s Kregarom i Kosor u Saboru predlagao ustavne promjene.

'Ostajem u SDP-u iako nisam zadovoljan stranačkom politikom', kazao je Flego za tportal.

Josipovića je preko medija odbio i njegov bivši stranački kolega, također nezavisni zastupnik Slavko Linić.

'Ipak se više opredjeljujem za nezavisne liste, za nezavisnog zastupnika, i moj je interes samo osma izborna jedinica te u tom dijelu ne vidim nekog prostora da nešto jače možemo surađivati. Želim biti zaista nezavisni zastupnik, a postizborna suradnja je uvijek moguća, znači kad vidimo koji će biti rezultat', kazao je prošli tjedan Linić.