SVI GA PROČITALI

Pikettyja u Zagrebu oduševili lažnom anketom

12.04.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Francuskom ekonomistu Thomasu Pikettyju u jednom trenutku gostovanja u zagrebačkom HNK-u nadvio se upitnik nad glavom. Na početku njegovog predavanja u HNK-u pušten je, naime, prilog iz HTV-ove emisije 'Treća runda' u kojemu građani umotvore o knjizi koju nisu pročitali. Taj lažni 'vox populi' sa zagrebačkih ulica emitiran je uoči izlaska hrvatskog prijevoda Pikettyjeve knjige 'Kapital u 21. stoljeću'

Autori Igor Bezinović i Jelena Jindra konstatiraju da su hrvatski građani tu književnu senzaciju već otkrili na stranim jezicima: strana izdanja knjige odavno su razgrabljena u zagrebačkim knjižarama, a u gradu je teško pronaći osobu koja knjigu već nije pročitala.

'Istina je da Piketty obrađuje bogatstvo i prihode, ali čini mi se da zanemaruje statistike o potrošnji', kaže jedna gospođa.

'Po meni su njegove matematičke analize prejednostavne', kritična je pak prodavačica na ribarnici.

'Meni se sviđa što on opovrgava teze Simona Kuznetsa, koji je govorio da je danas distribucija kapitala pravednija nego u vrijeme industrijalizacije', govori djevojka, uhvaćena u Bogovićevoj.

'Čini mi se da je možda malo nedovoljno historijski specifično definirao pojmove rada i kapitala. Al' sve u svemu je u redu', ocjenjuje gospodin na Dolcu.

'Na naslovnici piše velikim slovima KAPITAL, što uopće nema veze s Marxovim kapitalom', primjećuje drugi priznajući da je malo razočaran. 'Ali da se pročitati', domeće. 

Voditelj Srećko Horvat zamolio je gosta da prokomentira anketu. 'Ovo je nevjerojatno! Nikad nisam vidio takva pitanja i takve odgovore!' oduševljen je bio Piketty. Ipak, Horvat je upozorio uglednog gosta Filozofskog teatra, da je anketa bila lažna. 'Što ako vam otkrijem da je ovo sve namješteno?' kazao je Horvat, na što se Piketty nasmijao i rekao: 'Pa ne znam… Ali zapravo su neki od njih djelovali prilično spontano.'

Prilog iz Treće runde možete pogledati u videu ispod teksta (1.25 min), a snimku Filozofskog teatra OVDJE.