Hrvatska PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA

Pet milijuna kuna za uskraćivanje bankarske tajne

  • Autor: Hina
  • 22.12.2008 13:27:54
  • 22.12.2008 13:18:13

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je da novi Zakon o kaznenom postupku te izmjene Kaznenog zakona olakšavaju, a ne, kako tvrde neki mediji, umanjuju mogućnost otkrivanja bankarske tajne za potrebe kaznenog postupka

'Došlo je do dosta nerazumijevanja o tome kakve su konzekvence izmijenjenog KZ-a i novog ZKP-a, da je njima ukinuta mogućnost otkrivanja bankarske tajne i oduzimanja nezakonito stečene imovine. To nije istina, promjene su olakšale mogućnost saznavanja relevantnih podataka za postupak, pa i razotkrivanja bankarske tajne', izjavio je Šimonović na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je za otkrivanje bankarske tajne i dalje potrebno ishoditi sudski nalog, ali s tom razlikom da nalog sada umjesto istražnog suda daje sudac istrage, na prijedlog nadležnog državnog odvjetnika.

Novina je i to što se za otkrivanje bankarske tajne traži manje dokaza, ističući da se umjesto instituta 'osnovane sumnje' sada traži 'osnova sumnje', što je, tvrdi, blaži i lakše dokaziv standard.

U prilog tvrdnji da je olakšana mogućnost otkrivanja bankarske tajne Šimonović ističe i drastično povećanje novčane kazne za bankarske i druge institucije koje ne postupe po zahtjevu suca istrage, s dosadašnjih 50 tisuća kuna na pet milijuna kuna.

Novost je i da državni odvjetnik može zatražiti i zamrzavanje cijele imovine za koju se sumnja da je stečena kaznenim djelom, a ne samo one koja je u postupku zaplijenjena.

Upitan očekuje li odustajanje od nekih planiranih projekata i mjera u idućoj godini zbog manjeg proračuna njegova resora, Šimonović je odgovorio kako ne misli da će biti odustajanja.

'Štedit ćemo sigurno, ali odustati od strateških prioriteta nećemo', poručio je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još